Plastik teaser 1/2015

Muovi korjaa itse luodinreiät

Uudenlainen muovi sisältää kahta nestettä ja korjaa itse esimerkiksi kivien tai luotien tekemät vauriot. Keksintöä voidaan hyödyntää muun muassa autojen tuulilaseissa, satelliiteissa ja tekonivelissä. Katso tästä video itsekorjautuvasta muovista.

maanantai 15. joulukuuta 2014

Itsekokorjautuva muovi osaa korjata kiveniskemät

Ajat täyttä vauhtia moottoritiellä, kun edellä huristava kuorma-auto nostattaa asvaltin pinnasta pieniä kiviä suoraan autosi tuulilasiin. Yksi niistä jättää lasiin ikävän jäljen.

Tällä kertaa sinun ei kuitenkaan tarvise ostaa uutta kallista tuulilasia. Autosi tuulilasi on nimittäin valmistettu kestävästä läpinäkyvästä muovista, joka osaa itse korjata siihen tulleet vauriot, reiät ja repeytymät muutamassa minuutissa. Kahvitauon jälkeen voit jatkaa matkaasi, eikä tuulilasissasi ole näkyvyyttä haittaavia jälkiä. Uusi materiaali kovettuu valmiiksi kolmessa tunnissa.

Kohtaus ei aivan vielä ole todelllisuutta, mutta Illinois’n yliopiston tutkijoiden mukaan hyvin pian tuulilasit, tekonivelten kupit ja satelliitit osaavat korjata itsensä, jolloin säästytään hankalilta korjaustoimenpiteiltä.

Uusi muovi korjaa itse itsensä

Tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen muovin, jonka sisältämissä kanavissa on kahdenlaista nestettä. Kun muovi vaurioituu, tiehyet rikkoutuvat ja nesteet alkavat valua paikattavaan kohtaan samalla sekoittuen.

Itsekorjautuva muovi on kätevää avaruudessa

Lue tästä artikkelista lisää siitä, miten uutta muovia voidaan käyttää paikkaamaan reikiä muun muassa satelliiteissa tai tekonivelissä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: