Volcano

Metallit soveltuvat hyvin kierrätykseen

maanantai 2. elokuuta 2010 teksti Ib Salomon

Yleisesti alkuaineiden kysyntä kasvaa, mutta toisaalta uusi tekniikka muuttaa nopeasti eri aineiden kulloistakin tarvetta. Aiemmin esimerkiksi säilyketölkit vuorattiin sisältä ohuella tinakerroksella, mutta nyt muovi on korvannut tinan ja tinan kysyntä on vähentynyt.

Päinvastoin on käynyt titaanille, jolla on havaittu olevan erinomaisia ominaisuuksia. Hopeanhohtoinen metalli on yhtä vahvaa kuin teräs mutta huomattavasti kevyempää, ja sitä käytetään nykyään kaikkeen silmälasien kehyksistä ja golfmailoista putkiin ja laivojen potkureihin.

Onneksi niin titaania kuin muitakin metalleja voidaan kierrättää laadun kärsimättä. Uudelleenkäyttö onkin avainasemassa. Jos tulevaisuudessa yhdeksän miljardia ihmistä tavoittelee teollisuusmaiden elintasoa, ei metalleja voida käyttää holtittomasti ja heittää kaatopaikalle.

On otettava oppia luonnosta ja luotava tekniikan kiertokulku. Usein voidaan lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, koska kierrättämällä säästetään myös energiaa. 95 prosenttia energiasta säästyy, jos esimerkiksi alumiini käytetään uudelleen.

Tietyistä alkuaineista tulee joka tapauksessa pulaa, koska kaikkia ei voida korvata muilla aineilla. Kierrätyksen lisäksi yksi tulevaisuuden ratkaisuista voi olla alkuaineiden louhinta vierailta taivaankappaleilta.

Vulkaanista vettä

Syvällä Maan sisässä on niin kuumaa ja paine on niin suuri, että vedestä tulee superkriittistä ja lähes kaikki mineraalit liukenevat siihen. Näin mineraaleja nousee veden mukana syvyyksistä, joihin muuten ei olisi pääsyä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: