Tutankhamuns mask

Maaperän aarteet

Jalokivet ovat kiehtoneet ihmisiä vuosituhansien ajan. Taidokkaasti hiotut kivet taittavat kauniisti valoa, ja niillä on uskottu jopa olevan maagisia voimia. Maan uumenissa syntyneiden kivien louhimiseen ja viimeistelyyn käytetään valtavia rahasummia.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Jalokivet ovat arvokkaita kiviä, joita käytetään hiottuina koruihin ja muihin koristeisiin. Ne eivät kuulu mihinkään tiettyyn mineraaliryhmään, vaan jalokiviksi luokitellaan monenlaisia mineraaleja. Jalokivet ovat olleet kautta aikojen hyvin suosittuja. Jalokiviesiintymistä on käyty sotia, ja ne ovat innoittaneet niin taiteilijoita, lauluntekijöitä kuin elokuvaohjaajiakin.

Jalokivistä tunnetuimpia ja arvokkaimpia ovat timantti, safiiri, rubiini, smaragdi, akvamariini ja topaasi. Kalliiden jalokivien paino ilmoitetaan tavallisesti karaatteina, ja yksi karaatti on 0,2 grammaa. Karaatti-nimitystä käytetään myös metalliseoksen kultapitoisuuden yksiköstä. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä jalokivien painoa ilmaisevan yksikön kanssa.

Ihmiset ovat käyttäneet jalokiviä tuhansien vuosien ajan. Esimerkiksi noin vuonna 1300 eaa. eläneen farao Tutankhamonin haudasta Egyptistä löydettiin runsaasti arvokkaita koruja, ja hänen kuolinnaamionsa oli koristeltu obsidiaanilla ja kvartsilla.

Moniin tunnetuimmista jalokivistä – varsinkin timantteihin – liittyy monenlaisia uskomuksia. Esimerkiksi arvokkaan sinisen Hope-timantin uskottiin olleen kirottu. Eräs ranskalainen jalokivikauppias hankki timantin ja myi sen vuonna 1669 Ranskan kuninkaalle Ludvig XIV:lle, joka määräsi noin 112 karaatin painoisen kiven hiottavaksi uudelleen. Timantti varastettiin Ranskan vallankumouksen aikana vuonna 1792.

Myöhemmin Hope-timantti hiottiin taas uudelleen, ja se painaa nykyään 45,52 karaattia. Timantilla on ollut monta omistajaa, joista viimeisin, Harry Winston, lahjoitti sen vuonna 1958 yhdysvaltalaiselle, Smithsonian Institution -museolle. Winston ei uskonut kiroukseen vaan lähetti timantin museoon tavallisessa kirjekuoressa.

Tiedon maailma

Tiedon maailma on upea kirjasarja, joka esittelee tieteen eri alueita. Voit tutustua sarjaan ja tilata ensimmäisen osan tästä:

Tiedon maailma

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: