Li-Fi

Sytytä valo – saat supernopean netin

Uusi Li-Fi-tekniikka luo 30 kertaa nykyistä nopeamman netin, jossa tiedonsiirto on led-lamppujen vastuulla.

keskiviikko 10. elokuuta 2016 teksti Esben Schouboe ja Rikke Jeppesen

Jos sappesi alkaa kiehua, kun nettivideo tökkii, sähköpostiviesti ei lähde millään tai tietokoneen näytölle jämähtäneet kuvat todistavat, että nettiyhteydessä on taas katkoksia, meillä on sinulle hyviä uutisia.

Skotlannissa Edinburghissa tutkija Harald Haas on nimittäin kehittänyt supernopean nettiyhteyden, jota hän kutsuu Li-Fi:ksi.

Haasin kehittämässä tekniikassa langaton verkkoyhteys luodaan valaisimilla, eikä valokatkaisimen painallus vain valaise huonetta vaan luo valon kantamalle ulottuvan nopean ja vakaan internetyhteyden.

Tieto kulkee valoaalloissa

LI-Fi perustuu lyhyesti selitettynä siihen, että tavallisia led-lamppuja sytytetään ja sammutetaan äärimmäisen nopeassa tahdissa – nopeammin kuin silmä ennättää käsittää.

Kun valo on sytytettynä, se vastaa lukua 1, ja kun se on sammutettuna, luku on 0. Kyse on normaalista binäärikoodista samoin kuin kaikessa tietokoneiden käsittelemässä digitaalisessa tiedossa.

Uuden Li-Fin ero perinteisiin langattomaan yhteyteen, Wi-Fiin, on se, että Wi-Fi käyttää radiotaajuuksia, Li-Fi puolestaan valoaaltoja.

Li-Fi keventää lentokoneita

Valotaajuuksilla on 10?000 kertaa niin paljon tilaa kuin radiotaajuuksilla – toisin sanoen siellä on paljon tilaa kasvavalle internetliikenteelle.

Harald Haas ja hänen tutkijaryhmänsä toivovat, että Li-Fin käyttö laajenee muutaman vuoden kuluessa, ja monet yritykset ovat jo kehittelemässä omia sovelluksiaan tekniikasta.

Esimerkiksi lentokoneissa on istuimiin usein asennettu johdot matkaviihdettä varten. Li-Fillä viihdykettä voitaisiin jakaa pään yllä olevan paneelin valolla ja jättää johdot pois.

Li-Fi selkeyttää liikennettä

Lue alla olevasta artikkelista lisää uudesta netistä ja sen valtavista käyttömahdollisuuksista maalla, vedessä ja ilmassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: