Drone_bi

Hyönteisrobotit haistelevat kaasuja ja etsivät maanjäristysuhreja

Konemehiläinen haistaa kaasuvuodot, torakkarobotti taas etsii maanjäristyksen uhreja. Insinöörit ovat hakeneet inspiraatiota hyönteisten maailmasta. Lennokit ja robotit suorittavat pieniä tehtäviä – ja pelastavat jopa henkiä.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016 teksti Karen Grubbe & Mikkel Meister

1. Lennokkimehiläinen pölyttää kasveja

Siipiväli: 3 senttiä. Paino: 80 milligrammaa. Tavoite: Mehiläislennokkeja on kaavailtu pölyttäjiksi alueille, joilta oikeat mehiläiset ovat hävinneet.

Mehiläisen kokoinen lennokki osaa pörrätä ilmassa ja sukeltaa vesilasiin.

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetty RoboBee on suunniteltu sijaistamaan aitoja mehiläisiä kasvien pölyttämisessä, jos esimerkiksi sairaus tuhoaa ne kokonaan tietyltä alueelta.

RoboBee on parhaillaan uimakoulussa. Se sukeltaa vesilasiin ja etenee vedessä räpyttämällä siipiään. Lennossa robottisiivet lyövät 120 kertaa sekunnissa. Vedessä nosteen aikaansaamiseen riittää yhdeksän kertaa sekunnissa. Kiivaampi räpyttely rikkoisi siivet.

2. Konemehiläinen haistaa kaasun

Pituus: Riippuu mallista. Paino: Riippuu mallista. Tavoite: Esimerkiksi kaasuvuotojen löytäminen.

Sheffieldin ja Sussexin yliopistoissa Britanniassa kehitellään konekopiota mehiläisestä. Suunnitelmissa on robotti, joka ajattelee, aistii ja toimii kuin mehiläinen.

Ennen kaikkea tarkoitus on saada robotti haistamaan kuin mehiläinen, jotta robottimehiläisiä voitaisiin käyttää esimerkiksi kaasuvuotojen paikantamiseen.

Tavoitteena on myös saada konemehiläinen myös navigoimaan omin päin.

3. Torakkarobotti etsii maanjäristysuhreja

Pituus: 10 senttiä. Paino: 30 grammaa. Tavoite: Robottia kehitetään pelastustehtäviin etsimään maanjäristyksen uhreja.

Kun Kalifornian yliopiston tutkijat etsivät toimivinta mallia vaikeassa maastossa kulkevalle robotille, valinta osui torakkaan.

Pitkulainen soikea selkäkilpi auttaa VelociRoACH-robottia kellahtamaan kyljelleen, kun pitää luikahtaa kapeista raoista.

Kulmaton kilpi ei myöskään tartu helposti kiinni esteisiin. Torakkarobotti on suunniteltu etsimään esimerkiksi maanjäristyksen uhreja raunioista.

Hyönteismäiset lennokit suoriutuvat monista tehtävistä

Konemehiläisen ja torakkarobotin lisäksi tutkijat kehittelevät muurahaisrobotteja, joka ratkoo tehtäviä joukkovoimalla ja kaskaslennokkeja, jotka vakoilevat parvina. Lue lisää hyönteisistä, jotka ovat antaneet inspiraatiota lennokien ja robottien kehittämiseen:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: