Julelys amok

Ledit pelastavat joulun

Pidätkö hillityistä jouluvaloista vai alla olevalla videolla esitetyistä jouluvaloövereistä? Olipa vastauksesi kumpi tahansa, voit pelastaa sekä joulubudjetin ETTÄ luonnon valitsemalla valoiksi ledit.

perjantai 11. joulukuuta 2015 teksti Anders Bruun

Puihin ja pensaisiin kierretyt vaatimattomat valoketjut, jotka valaisevat pihaa ja luovat talvi-iltaan mukavaa tunnelmaa, ovat monien mieleen. Jotkut kuitenkin syttyvät myös yllä olevan videopätkän railakkaasta valoloistosta.

Harvalla kuitenkaan on pihallaan NOIN paljon jouluvaloja. Vaikka et valaisisikaan koko naapurustoa vilkkuvilla valoilla tai räystäältä tippuvilla jääpuikoilla, jouluvalojen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Voit nimittäin säästää sekä luontoa että rahaa vaihtamalla vanhat hehkulamppuvalosarjat ledeihin.

Jouluvaloja Kaliforniassa. Kuva: Shutterstock

Mitä ledit ovat?

Led tulee englannin sanoista "Light Emitting Diode". Ledeissä pienet hohtodiodit muuttavat sähkövirran valoksi.

Alun perin ledit kehitettiin taskulaskimiin ja digitaalikelloihin, mutta nykyisin tekniikka on kehittynyt huomattavasti, ja ledejä käytetään kotien valaistuksessa, autojen ajovaloina ja tähän aikaan myös jouluvaloissa.

Ledit kestävät pitkään

Ledit ovat energiaa säästävä valonlähde, sillä ne käyttävät noin 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin halogeeni- ja hehkulamput. Ja se on hyvä asia ympäristön kannalta.

Ledit ovat myös tehokkaita: perinteinen hehkulamppu muuttaa vain noin 10 prosenttia käyttämästään energiasta valoksi, loput se säteilee ympäristöön lämpönä. Ledit puolestaan eivät juurikaan kehitä lämpöä ja hyödyntävät energian siis huomattavasti paremmin.

Koska ledlamppu ei altistu niin paljon lämmölle, se kestää pidempään kuin perinteiset hehkulamput. Ledit valaisevatkin jopa 25 kertaa niin pitkään kuin hehkulamput.

Miten paljon rahaa ledit säästävät?

Ledien käyttö näkyy myös sähkölaskussa. Jos esimerkiksi pidät perinteistä 80 watin valosarjaa päällä jatkuvasti kolmen kuukauden ajan (100 vuorokautta) joulun tienoilla, kulutat sähköä 80 W x 100 x 24 h = 192 kWh. Jos vaihdat 5 watin ledeihin, kulutus laskee huimasti: 5 W x 100 x 24 h = 12 kWh. Eroa on 180 kWh!

Ledit kannattavat siis aina, olipa tavoitteenasi sitten luoda rauhallinen joulutunnelma tai koko naapuruston tajunnan räjäyttävä railakas valaistus.

Se, mitä naapurisi sanoisivat, jos koristelisit pihapiirisi videon esimerkin mukaisesti, on luonnollisesti aivan toinen asia...

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: