Clouds_Chemicals

Kylväminen saa pilvet pisaroimaan

Olen kuullut keinotekoisesta sateesta. Millä tavalla pilvet on mahdollista pakottaa satamaan?

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Vesihöyry tiivistyy pisaroiksi

Ilmassa on aina vettä vesihöyrynä. Pilvissä vesihöyry on tiivistynyt pieniksi vesipisaroiksi tai jääkiteiksi, joiden ansiosta pilvet näkyvät taivaalla.

Jos pisarat tai jääkiteet kasvavat tarpeeksi suuriksi, niistä tulee niin painavia, että ne alkavat pudota maahan vesi- tai lumisateena.

Lentokoneesta sirotellaan kemikaaleja

Pilvet saadaan satamaan, kun vesipisaroita tai jääkiteitä kasvatetaan keinotekoisesti. Yleisin menetelmä on sadepilvien kylvämiseksi kutsuttu menetelmä, jossa lentokoneesta sirotellaan pilviin tavallisesti jauhemaisia kemikaaleja.

Tiivistymisytiminä toimivat aineet vauhdittavat sateen alkamista, sillä ne helpottavat vesihöyryn kertymistä raskaiksi pisaroiksi ja jääkiteiksi.

Säänhallintakokeiluja monissa maissa

Sademäärien keinotekoista kasvattamista pidetään mahdollisena maatalouden säänhallintamenetelmänä muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa, Kiinassa, Etelä-Afrikassa, Ranskassa, Kreikassa ja Argentiinassa.

Hiilihappojää laskee pilvien lämpötilaa Myös kuivajäänä tunnetulla aineella voidaan laskea pohjoisilla leveyspiireillä korkealla olevien pilvien lämpötilaa. Vesipisarat jäätyvät raskaiksi jääkiteiksi, jotka putoavat maahan vetenä tai lumena.

Hopeajodidi tehostaa jääkiteiden syntymistä Jääkidettä muistuttavan rakenteensa ansiosta aine kiihdyttää kylmissä pilvissä sadeprosessia tehostamalla jääkiteiden syntymistä.

Suolat tiivistävät vesihöyryä Matalalla sijaitsevissa lämpimissä pilvissä kalium ja natriumkloridi vauhdittavat vesihöyryn tiivistymistä ja sadepisaroiden muodostumista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: