3D scanner

Kolmiulotteinen kuva korvaa kipsivalokset

3-d-kuvaus helpottaa hammaslääkärin työtä. Potilaankaan ei tarvitse enää istua tuolissa minuuttikaupalla suu täynnä kipsiä.

torstai 8. huhtikuuta 2010

Uusi kolmiulotteisen eli 3-d-kuvauksen sovellus tekee hammasproteesin teettämisestä entistä helpompaa. Suuhun ihanteellisesti sopivat tekohampaat saa vastaisuudessa nykyistä nopeammin, lupaavat Jenassa Saksassa toimivan sovelletun optiikan ja hienomekaniikan Fraunhofer-instituutin tutkijat.

Osa- tai kokoproteesin hankkijalta vaaditaan nykyään kärsivällisyyttä. Niiden valmistusta varten tarvitaan monenmoisia tietoja suun ja hampaiden rakenteesta, eikä niitä ole mahdollista saada ilman muotin avulla otettavia erilaisia malleja. Saksalaisten kehittämä 3-d-tekniikka vähentää vaivaa, sillä se perustuu tiuhaan tahtiin – 200 millisekunnin välein – suusta kuvia ottavaan ohueen kuvauslaitteeseen.

Uudenlainen suukamera kuvaa korvattavat hampaat eri suunnista niin, että niiden koko, muoto, asento ja sijainti tallentuvat hyvin tarkasti. Sen jälkeen, kun kukin hammas on kartoitettu, tietokoneohjelma muuntaa sitä koskevat tiedot kolmiulotteiseksi kuvaksi. Proteesi valmistetaan koneellisesti samaisen kuva-aineiston pohjalta.

Aivan vaivaton uusikaan menetelmä ei ole. Kuvauksen aikana pitää nimittäin pysyä paikallaan, jotta kuvista tulee tarkkoja. Tutkijoiden mukaan hyvään lopputulokseen pääsemistä helpottaa kuitenkin se, että kuvausnopeus on hyvin suuri. Testeissä kuvista on yleensä tullut käyttökelpoisia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: