GoogleX

Googlen salaileva tulevaisuusverstas

Nimettömänä pysyttelevän Googlen tutkijan mukaan Google on yhtä salamyhkäinen kuin CIA. Siellä kehitellään keksintöjä, joilla aiotaan mullistaa koko maailma.

torstai 26. kesäkuuta 2014 teksti Rasmus Palludan

Ne, jotka pääsevät vieraaksi Google -laboratorioon, huomaavat pian, että siellä ei pyritä avoimuuteen.

Avaruushissi johdattaa huomion pois varsinaisista keksinnöistä

Käytävällä huomio kiinnittyy avaruushissin pienoismalliin. Hissi, joka kuljettaa ihmisiä Maan pinnalta avaruuteen, on sisäpiirin vitsi. Tarkoitus lienee johdattaa huomio pois siitä, mitä kaksikerroksisessa tutkimuslaitoksessa varsinaisesti tehdään. Sitä ei näe. Jopa neuvotteluhuoneiden ikkunat on peitetty.

Huhuja rakettirepuista ja leijuvista rullalaudoista

Laboratorio perustettiin 2010, kun Google alkoi kehittää robottiautoaan. Sen jälkeen on huhuttu, että siellä puuhataan milloin teleportaatiolaitetta, milloin henkilökohtaista rakettireppua tai hoverboardia eli ilmassa leijuvaa rullalautaa. Toistaiseksi on jäänyt epäselväksi, onko huhuissa alkuunkaan perää.

Tutkimuskeskuksen nimikin on monitulkintainen. X on kymmenen roomalaisilla numeroilla. Se voi olla viittaus siihen, että laboratorion hankkeet yleensä kestävät kymmenen vuotta, koska niissä käytettävä tekniikka on vasta kehittymässä.

Google tähtää Kuuhun

Google :n johtaja, kirjailija ja tekoälyn tutkija Astro Teller on todennut, että ”on helpompaa tehdä asiat kymmenen kertaa paremmiksi kuin kymmenen prosenttia paremmiksi”. Tellerin lentävä lause viittaa siihen, että kun tutkijat yrittävät parantaa olemassa olevia keksintöjä, he usein juuttuvat vanhoihin ajattelutapoihin.

On helpompaa kehittää kokonaan uusia, uraauurtavia ratkaisuja. Google käyttää niistä nimitystä ”moonshot” eli kuuraketin laukaisu. Google siis tähtää Kuuhun, vaikka tietää, että joka lennolla ei päästä perille asti.

Google :ssä kehitetään muun muassa tietokone-ohjelmia, jotka ajattelevat kuin ihminen. Hanketta johtaa tieteiskirjailija ja tekoälyn tutkija Ray Kurzweil, joka yhdysvaltalaisen Forbes-lehden mukaan on ”ajattelevien koneiden huippua”.

Lue lisää Google :stä

Haluatko tietää lisää Google :n jännittävistä ja uraauurtavista keksinnöistä? Lue koko artikkeli Tieteen Kuvalehden numerosta 11/2014:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: