Twitter paljastaa ISISin

Sosiaalinen media paljastaa Isisin liikkeitä

Isis-järjestön jäsenten tviitit ja Youtube-videot kertovat järjestön sotastrategiasta.

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Isis etenee kohti Irakin ja Syyrian pääkaupunkeja – siis alueita, jotka ovat olleet tiukasti terroristijärjestön vastaisen liittouman käsissä.

Näin todetaan AFP-uutistoimiston mukaan IHS Conflict Monitor -yrityksen tekemässä analyysissä.

IHS on seurannut Isisin jäsenten toimintaa niin Twitterissä kuin Youtubessakin. Tviittien ja videoiden perusteella on saatu selville, millä alueilla Isis toimii aktiivisimmin.

Tiedoista käy ilmi muun muassa se, että Isis on suorittanut 70 pommi-iskua ja kolme itsemurhaiskua Irakin pääkaupungissa Bagdadissa helmikuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Järjestö toimii siis paljon laajemmalla alueella kuin mitä se tällä hetkellä kontrolloi. Suurin osa terrori-iskuista suuntautuvat juuri Bagdadin ja Damaskoksen läheisyyteen.

Suunnitelmat paljastuvat

IHS on valinnut kaikkein luotettavimmat Twitter- ja Youtube-tilit, jotka voidaan liittää tunnettuihin Isisin jäseniin. Tileillä tehdään noin 4?000 uutta postausta kuukaudessa. Kun ne yhdistetään maantieteelliseen dataan, saadaan kartoitettua terroristijärjestön hyökkäykset pienistä iskuista aina suuriin hyökkäyksiin asti.

Yritys aloitti sosiaalisen median tutkimisen tammikuussa 2014 saadakseen selville, mitkä Isisin etenemiseen liittyvät jutut ovat totta, mitkä tarua. Maaliskuussa 2015 terroristijärjestön hallinnassa oli pääasiassa Irakissa ja Syyriassa alue, jolla asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Internetin tietojen perusteella voidaan saada selville paljon muutakin kuin Isisin sotasuunnitelmia. Lue lisää siitä, mihin big dataa voidaan käyttää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: