nb_u06 Chinese smartphones

Netin väkiluku kasvaa

Voimakkaan kasvun maissa, kuten Kiinassa ja Intiassa, internetin käyttäjien määrä lisääntyy voimakkaasti. Seuraavaksi on tarkoitus saada internetyhteydet myös maaseutuväestölle.

torstai 5. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

China Internet Network Information Centerin (CINIC) tilastojen mukaan 31 miljoonaa kiinalaista otti ensimmäisiä askeleitaan internetissä vuonna 2014.

Nyt kaikkiaan 649 miljoonaa kiinalaista on päässyt osaksi internetin maailmaa. Heistä huimat 557 miljoonaa – eli 80 prosenttia – käyttää tiedon valtatietä älypuhelimella.

Verrattuna vuoteen 2013 mobiilikäyttäjien määrä on kasvanut 57 miljoonalla. Lukuja tarkasteltaessa kannattaa vielä muistaa, että Kiinan talouskasvu on viime vuosina hiipunut.

Aukkoja verkon kattavuudessa

Kuten muissakin kasvumaissa Kiinassa on suuria aukkoja internetin demokratisoitumisessa ja sieltä mahdollisesti saatavissa taloudellisissa voitoissa.

Maaseutualueilla internet ei vielä ole kovinkaan laajalti käytössä.

Yllä olevista huimista miljoonista huolimatta vain 47,9 prosentilla kiinalaisista on internetyhteys. Maaseudulla nettiä käyttää vain neljäsosa väestöstä.

Lennokit ja kaasupallot tuovat netin kaikille

Maailmassa on meneillään useita hankkeita, joiden tavoitteena on viedä internetyhteydet syrjäseudulle.

Muun muassa teknologiajätti Google on ehdottanut, että stratosfääriin lähetetään kaasupalloja, joiden avulla saadaan luotua langaton verkko kaukaisimpaankin maailmankolkkaan.

Google on lisäksi investoinut Titan Aerospace -yritykseen, joka valmistaa internet-lennokkeja, ja SpaceX-yritykseen, joka aikoo lähettää internet-satellitteja Maan kiertoradalle.

Yhteys nettiin

Yksityiset käyttäjät saavat yhteyden internetiin joko puhelinlinjaan yhdistetyn modeemin, laajakaistayhteyden tai esimerkiksi kaapelitelevision välityksellä.

Yhteys vaatii kuitenkin mastoja, kaapeleita ja asemia, joita ei ole rakennettu harvaan asutuille seuduille.

Mobiililaajakaistaliittymä, joka ottaa yhteyden nettiin langattomasti esimerkiksi matkapuhelimen avulla, on yleistynyt voimakkaasti vuodesta 2010 alkaen.

Mobiiliratkaisukin vaatii suhteellisen lähellä sijaitsevia tukiasemia. Infrastruktuuri puuttuu harvaan asutuilta alueilta etenkin kehittyvissä maissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: