nb_u15 facebook

Facebook masentaa

Seksi ei huvita, suihkuun ei jaksa mennä, eikä yöllä uni tule silmään. Jos roikut tuntitausia Facebookissa ja vertaat itseäsi jatkuvasti muihin ihmisiin, saatat pahimmassa tapauksessa sairastua masennukseen, todetaan uudessa tutkimuksessa.

torstai 9. huhtikuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Kauniita lapsia, ihana loma Italiassa tai uusi unelmatyö. Facebook on menestyksen ilmoitustaulu. Monen sen käyttäjän on vaikeaa olla vertaamatta omaa elämäänsä tuttujen elämään.

Kahden yhdysvaltalaisessa Houstonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan masennusoireilla ja Facebookissa oman elämän vertailulla toisten elämään käytetyllä ajalla on olemassa selvä yhteys.

Vertailu tappaa seksihalut

Masentuneella henkilöllä voi esiintyä univaikeuksia. Hän saattaa menettää täysin kiinnostuksensa seksiin, ja arkipäiväiset asiat, kuten suihkussa käynti, voivat muuttua ylitsepääsemättömän vaikeiksi.

Tutkimuksissa tarkkailtiin sitä, miten Facebookin maailmassa tapahtuva niin kutsuttu sosiaalinen vertailu vaikuttaa ihmisten psyykkiseen terveyteen.

Ensimmäisessä tutkimuksessa keskityttiin Facebookissa vietettyyn aikaan. Kävi ilmi, että mitä pidemmän aikaa käyttäjät viettivät sosiaalisten medioiden parissa, sitä enemmän masennusoireita heillä havaittiin. Ainoastaan miehillä masennukseen viittaavilla oireilla oli suora yhteys siihen, että he vertasivat omia suorituksiaan toisten suorituksiin.

Sekä miehet että naiset voivat masentua

Toisessa tutkimuksessa tutkimushenkilöiden piti pitää erityistä päiväkirjaa kahden viikon ajan.

Siinä tutkijat havaitsivat jälleen selvän yhteyden käyttäjien ajankäytön ja mielentilan välillä. Tässä tutkimuksessa sekä miehillä että naisilla todettiin selviä masennusoireita, jotka johtuivat siitä, että he vertailivat itseään muihin.

Masennus

Maailman terveysjärjestö, WHO, määrittelee masennuksen oireiden perusteella.

Masentuneella on vähintään kaksi seuraavista oireista ? Arvottomuuden tunne ? Heikentynyt kyky tuntea mielenkiintoa tai mielihyvää ? Voimattomuus, väsymys

sekä vähintään kaksi seuraavista ? Heikentynyt itsetunto ja itseluottamus ? Itsesyytökset, syyllisyyden tunteet ? Kuoleman ajattelu tai itsemurha-ajatukset ? Vaikeus keskittyä ja tehdä päätöksiä ? Rauhattomuus tai fyysinen hitaus ? Unihäiriöt ? Suuret muutokset painossa tai ruokahalussa

Lievästi masentuneella henkiöllä on kaksi oiretta ensimmäisestä ryhmästä ja kaksi toisesta. Keskivaikeassa masennuksessa henkilöllä on vähintään neljä oiretta toisesta ryhmästä. Vakavasti masentuneella henkilöllä on havaitta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: