Isä ja poika mobiililaitteet

Asiantuntijat: Puhu lapsen kanssa verkon vaaroista

Some, kuvien jakaminen, chattipalstat, verkkokiusaus, tietojenkalastelu, grooming, pedofiiliverkot. Kaikkialla läsnä oleva internet tarjoaa muutakin kuin rajattomasti tietoa ja viihdettä, ja lasten on oltava siitä tietoisia ensi klikkauksesta alkaen.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016 teksti Jakob Priess

Monet lapset viettävät nykyisin enemmän aikaa verkossa kuin päivähoidossa, koulussa tai yhdessä perheen kanssa.

Heidän maailmassaan on paikkoja nimeltä YouTube, Snapchat, Momio, Ask.fm, Facebook ja Instagram.

Koko ajan tulee uusia mahdollisuuksia – ja lisää ongelmia.

Tunnusta lapsen todellisuus

Jo melko pienetkin lapset osaavat itse kirjautua pelipalvelimille, chatata, käyttää sosiaalista mediaa, jakaa kuvia ja tietoja yhtä vikkelästi kuin heidän vanhempansa aikoinaan livahtivat pihalle leikkimään kavereiden kanssa.

Lapset ovat luonnostaan uteliaita, ja he ovat kasvaneet verkon käyttöön aivan eri tavolla kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa, joille verkon käytön opettelu ei ole ollut välttämättä helppoa.

Miten lapsia voidaan parhaiten suojella niiltä sudenkuopilta, joita internetin valtava ihmemaa väistämättä sisältää?

Osoita kiinnostusta lasten maailmaan

Asiantuntijat eri puolilla maailmaa ovat yksimielisiä: Aloita lapsen kanssa nettikäyttäytymisestä puhuminen niin aikaisin kuin mahdollista – tee se avoimesti, rehellisesti ja luonnollisesti. Osallistu netin käyttöön ja osoita kiinnostusta.

"Yksinkertaisimmillaan voit vaikka pyytää lasta näyttämään, mitkä hänen suosikkisovelluksensa ovat ja miten hän käyttää niitä", sanoo Diana Graber, digitaalisen käyttäytymisen asiantuntija yhdysvaltalaiselle CNN-uutiskanavalle.

"Ja anna juttelun kehittyä rauhassa laajemmaksi keskusteluksi siitä, mitä lapsen digitaalisessa maailmassa tapahtuu", Graber tiivistää sanomansa.

21 asiantuntijan neuvot

Brittiläisessä The Guardian-lehdessä 21 erimaalaista IT-turvallisuuden ja verkkokäyttäytymisen asiantuntijaa antaa neuvoja siitä, mistä lapsille kannattaa puhua:

Vieraiden yhteydenotot

Olet varmasti opettanut lapsellesi, ettei tämä saa ottaa vierailta lahjoja, esimerkiksi karkkia, eikä nousta vieraaseen autoon. Sama koskee myös verkkoa, jossa kannattaa olla vieläkin varovaisempi.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukana lähes 60 prosenttia murrosikäisistä on ystävystynyt vieraiden kanssa verkossa, ja 20 prosenttia heistä on tavannut nämä ystävänsä tosielämässä.

Kerro lapselle, mitä vaaraa siitä on, että vieraat pyytävät ystäväksi sosiaalisessa mediassa, tuntemattomat alkavat chattailla tai pyytävät puhelinnumeroa, henkilötietoja tai valokuvia.

Verkossa on myös pahoja ihmisiä, ja vaaleatukkainen 11-vuotias Venla, jolta lapsesi on saanut juuri chat-pyynnön, voi todellisuudessa olla 64-vuotias Erkki.

Virushyökkäykset ja tietojenkalastelu

Älä koskaan avaa sähköpostiviestien tai chat-viestien liitteitä, jos ne tulevat tuntemattomilta lähettäjiltä. Kokeneimmat ja järkevimmätkin aikuiset oppivat tämän usein vasta kantapään kautta, joten opeta asia lapsellesi, ennen kuin on liian myöhäistä.

Verkkokiusaaminen

Anna asiasta konkreettisia esimerkkejä, joita lapsi ymmärtää.

"Jos et voi sanoa sitä kasvotusten, sinun ei kannata myöskään kirjoittaa siitä." "Jos et voisi tehdä sitä, kun äitisi seisoisi katsomassa, älä tee sitä verkossakaan."

Ei katumisvaraa

Verkossa ei ole pyyhekumia. Kun asia on lähetetty, julkaistu, kirjoitettu tai muuten tehty julkiseksi, sitä ei voi enää perua. Kaikki säilyy verkossa periaatteessa ikuisesti niin, että muut voivat löytää sen ja käyttää sitä hyväksi.

Tervettä järkeä turva-asioissa

Jaa tietosi salasanojen käytöstä ja turvallisuudesta ja siitä, miksi on olemassa virustorjuntaohjelmia ja miksi ne kannattaa pitää päivitettynä.

Valvonta

Tarjolla on paljon ohjelmia, joilla voi valvoa ja rajoittaa lapsen liikkeitä verkossa, mutta paras tapa on silti olla läsnä, kun lapsi on verkossa.

Tarkkaile, mitä sovelluksia lapsi asentaa, ja ole paikalla, kun hän surffaa netissä. Tällä tavalla voitte puhua verkon käytön turvallisuudesta ja lapsi saa tietoa pelkkien kieltojen sijaan.

Osallistuminen

Jos et ymmärrä sovelluksia, pelejä tai sivustoja, joita lapsi käyttää tai joista hän pitää, sinun on mahdotonta opastaa häntä. Perehdy asioihin. Juttele lapsen kanssa, lue, opi, kuuntele ja ole aina askel edellä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: