Windmills at sea

Ilmastonmuutosta voidaan jarruttaa

Joulukuussa YK:n ilmastokokouksessa on määrä sopia keinoista, joilla jarrutetaan ilmaston lämpenemistä. Tärkein tavoite on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Se on todennäköisesti ihmiskunnan historian suurin haaste.

maanantai 19. lokakuuta 2009 teksti Ib Salomon

Ihminen alkoi käyttää laajamittaisesti koneita kahdeksan sukupolvea sitten. Auto on tunnettu vasta neljän sukupolven ajan. Lähes yhtä kauan kesti, ennen kuin ihminen tajusi, millaiset seuraukset fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta teknistymistä on ilmastolle.

Nyt seuraukset alkavat näkyä, ja hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuhannet tutkijat etsivät keinoja tilanteen korjaamiseksi tai ainakin kehityksen pysäyttämiseksi. Öljyn, kaasun ja hiilen polttamisesta vapautuva hiilidioksidi on pahin kasvihuonekaasu. Jos hiilidioksidipäästöjä ei saada kuriin, maapallon ilmasto voi lämmentä jopa kuusi astetta. Sen seuraukset olisivat katastrofaaliset. Synkät visiot saivat äskettäin vahvistuksen, kun Antarktiksen mannerjäästä otettuja näytteitä tutkittiin.

Hyvä uutinen on se, että useimpien tutkijoiden mukaan on teknisesti täysin mahdollista pysäyttää lämpeneminen kahteen asteeseen, mitä pidetään vielä siedettävänä. Katastrofin estäminen edellyttää koko maailman energiantuotannon perinpohjaista muutosta. Noin 80 prosenttia energiasta tuotetaan yhä fossiilisilla polttoaineilla. Siirtyminen ilmastoystävällisempiin vaihtoehtoihin on täysin mahdollista, mutta se vaatii maailmanlaajuisia yhteisiä ponnisteluja.

Aikaa ei ole hukattavaksi

Yhteistyöllä ja kansainvälisillä sopimuksilla on ratkaistu ennenkin suuria ympäristöongelmia. Bensiini on muutettu lyijyttömäksi, ja rikki- ja typpidioksidipäästöjen aiheuttama hapan sade, joka vielä 10–20 vuotta sitten tuhosi metsiä ja happamoitti järviä, on saatu kuriin. Myös yläilmakehän otsonikerros näyttää olevan hitaasti palautumassa ennalleen.

Myös kasvihuoneilmiön kiihtyminen voidaan pysäyttää, mutta käytännön toimilla alkaa olla kiire. IPCC:n tutkijat ovat toitottaneet jo pitkään, että työstä tukee sitä vaikeampaa ja kalliimpaa, mitä kauemmin viivytellään. Jos työhön ryhdytään nyt, pelastustoimet voivat poikia myös uusia työpaikkoja.

Tarvitaan ilmastoystävällistä tekniikkaa

Kiirettä lisää myös se, että uusi ilmastoystävällinen tekniikka täytyy saada käyttövalmiiksi, ennen kuin kehitysmaat toistavat samat virheet, jotka nykyiset teollisuusmaat tekivät sata vuotta sitten. Muun muassa Kiinan, Intian ja Brasilian energiantarve kasvaa räjähdysmäisesti, ja sen tyydyttämiseksi pitää ottaa käyttöön muut ratkaisut kuin fossiiliset polttoaineet.

Uuden energiatekniikan on oltava paljon nykyistä tehokkaampaa, sillä monien tutkijoiden mielestä on turhaa toivoa, että energiankulutus sen enempää nykyisissä teollisuusmaissa kuin kolmannessa maailmassakaan vähenisi tulevina vuosikymmeninä. Sadan viime vuoden aikana ihmiskunnan energiankulutus on 20-kertaistunut, ja todennäköisesti sama kehitys jatkuu, kun maapallon väestö kasvaa ja yhä useampi tavoittelee entistä korkeampaa elintasoa.

Käytännön toimet edellyttävät poliittisia päätöksiä, ja niillä on kiire. Tarvittava tekniikka on jo olemassa. Sillä ilmastonmuutos voidaan pysäyttää 25 vuoden kuluessa.

Wave power

Artikkelisarja

Kolmessa seuraavassa Tieteen Kuvalehden numerossa on lisää juttua hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Päästöt kuriin -artikkelisarjassa etsitään ratkaisuja siihen, miten ilmastonmuutos voidaan pysäyttää.

Lue artikkelit ympäristöystävällisestä sähköntuotannosta, liikenteestä sekä maa- ja metsätaloudesta Tieteen Kuvalehden numeroista 16, 17 ja 18.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: