Ilmaston lämpeneminen lentokone

Tekopilvet viilentävät

Ilmaston lämpeneminen on koko maailman ongelma. Lämpenemistä hillitseviä keinoja on kyllä keksitty, mutta niiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vain tiedetä. Mereen on jo ehditty koemielessä kylvää 100 tonnia rautasulfaattia.

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ongelma: Maapallo lämpenee

Hiilidioksidin (CO2) määrä ilmakehässä on kasvanut noin 125 miljoonasosaa (ppm) teollistumisen alkamisen jälkeen. Jos pitoisuus suurenee vielä noin 50 ppm, joudutaan punaiselle alueelle, eli luonto kärsii lämmöstä.

Lämpösäteilyä pidättävä hiilidioksidi voimistaa kasvihuoneilmiötä ja nostaa näin maapallon keskilämpötilaa.

Ratkaisu: Tekopilvet hillitsevät lämpenemistä

Aurinko porottaa. Kun kasvihuonekaasut estävät lämpöä karkaamasta avaruuteen kuin pannumyssy, ilmakehä ja maanpinta kuumenevat. Siksi kehitetään menetelmiä, joilla auringonsäteitä voidaan torjua.

Esillä ovat olleet muun muassa keinotekoiset pilvet, jotka perustuvat sumutettuun meriveteen.

Rikillä taas saadaan aikaan tulivuorenpurkausta vastaava vaikutus ilmakehään. Kun Tambora purkautui Indonesiassa 1815, ilmasto viileni 0,7 astetta.

Kasvihuonekaasuja sidotaan mereen

On myös ehdotettu kasvihuonekaasujen poistamista ilmakehästä sitomalla niitä mereen. Käytännössä tavoitteeseen päästäisiin ravitsemalla leväkasvustoja. Koska meressä on niukasti rautaa, sen lisääminen voimistaa leväkukintaa.

Syksyllä 2012 yhdysvaltalainen yrittäjä Russ George herätti kansainvälistä huomiota – ja myös närää – kokeella, jossa Kanadan Tyynenmeren–puoleiselle rannikolle levitettiin 100 tonnia rautasulfaattia ilman viranomaisten lupaa. Kun kohu oli laantunut, Nasa kertoi satelliittikuvien osoittavan, että kemikaalilisä oli johtanut hyvin voimakkaaseen leväkukintaan laajalla alueella.

Ilmaston lämpeneminen: 3 mahdollista ratkaisua

Keino 1: Rikki viilentää Maata heijastamalla takaisin auringonsäteitä. Kuva: Shutterstock

Keino 2: Merivettä sumuttamalla luodaan tekopilviä. Kun ilmakehään lisätään pieniä vesipisaroita, syntyy auringonvaloa heijastavaa pilveä. Kuva: Flettner/University of Edinburgh

Keino 3: Rautasulfaatti tekee leväesiintymistä hiilinieluja. Rautasulfaatti voimistaa leväkukintaa, ja levät sitovat kasvaessaan hiilidioksidia. Levien runsastumisesta voi kuitenkin olla haittaa meren eliöyhteisöille. Kuva: Thor Swift /The New York Times/Scanpix

9 haastetta, jotka pitää ratkaista NYT

Ihmiskunnalla on edessään monia vaikeita haasteita, jotka olisi ratkaistava heti, jotta maapallolla olisi mahdollisuus pelastua. Ensiapua on kuitenkin jo luvassa.

Lue laaja teema-artikkeli Tieteen Kuvalehdestä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: