Ilmakuplat kahvissa muuttavat kupin sointia

Kun sekoittaessaan kahvia koputtaa lusikalla kupin pohjaan, ääni kohoaa sitä mukaa kuin kahvin liike hiljenee. Miksi?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Äänen korkeus riippuu suoraan äänen nopeudesta nesteessä. Yleensä ääni liikkuu vedessä (ja kahvissa) noin 1500 metriä sekunnissa. Jos nesteessä on vähänkin kuplia, äänen nopeus voi laskea jopa alle 400 metriin sekunnissa. Tällöin äänen korkeus laskee. Kun kahviin sekoitetaan esimerkiksi sokeria, siinä olevasta ilmasta muodostuu kuplia, jotka hidastavat ja samalla mataloittavat ääntä. Ilmiö tulee vielä selvemmin esiin silloin, kun kahviin lisätään kermavaahtoa. Joka tapauksessa yksistään kahvin sekoittaminen lusikalla voi saada aikaan kuplia, jotka vaikuttavat ääneen. Äänen korkeus palaa ”normaalille” tasolle heti, kun kuplat katoavat esimerkiksi sokerin liuettua kahviin. Ilmiötä on tutkittu tieteellisesti. Brittiläiset W. Farrell, D. McKenzie ja R. Parker julkaisivat aiheesta 1969 artikkelin ”On the Note Emitted from a Mug While Mixing Instant Coffee”.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: