Tunne hologrammi

Näkymätön hologrammi ohjaa musiikkia

Uudella tekniikalla on onnistuttu luomaan ultraäänestä näkymätön hologrammi, joka leijuu ilmassa ja jota voidaan koskettaa. Katso, miten tekniikkaa käytetään äänenvoimakkuuden säätämiseen musiikkisoittimessa.

maanantai 12. lokakuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Nyt näkymätön muuttuu käsin kosketeltavaksi. Brittitutkijat ovat kehittäneet niin sanotun ultrahaptisen järjestelmän, jossa älypuhelinten ja pelikonsoleiden ohjainten värähtelypalaute viedään aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Hologrammi syntyy 320 kaiuttimen voimalla

Kun ultraääniaallot saadaan törmäämään toisiinsa tietyissä kohdissa, ilmaan syntyy värähteleviä pisteitä, jotka voi tuntea käsin.

Ultraääni on peräisin 320 pienestä ultraäänilähettimestä eli eräänlaisesta kaiuttimesta. Ne voivat kohdistaa äänen samaan aikaan useisiin pisteisiin eri syvyydellä ja korkeudella, jolloin syntyy kolmiulotteinen äänihologrammi.

Hologrammi ohjaa musiikkia

Yllä olevasta videosta näkyy, miten musiikkisoittimen yllä oleviin pisteisiin on luotu koskettavat painikkeet, joilla musiikkia voidaan alkaa toistaa. Niiden avulla toisto voidaan myös keskeyttää ja niitä voidaan käyttää äänenvoimakkuuden säätämiseen.

Tutkijat arvelevat, että tekniikkaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi käsin kosketeltavan hologrammin luomiseen tietokonekerroskuvauksesta. Siitä esimerkiksi kirurgit voisivat tutkia kasvainta ennen leikkausta.

Lue lisää tekniikasta alla olevasta artikkelista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: