Barsebäck

Ydinvoimaloiden neljä sukupolvea

Maailman ydinvoimalat jaetaan eri sukupolviin sen mukaan, millaista tekniikkaa niissä on käytetty. Laitosten teho, turvallisuus ja käyttöikä ovat parantuneet sukupolvi sukupolvelta.

maanantai 9. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

Ensimmäistä sukupolvea edustavat 1950-luvun koereaktorit. Uusimman olemassa olevan eli kolmannen sukupolven laitoksia on toiminnassa vain Japanissa. Kolmanteen voimalasukupolveen kuuluvat myös Olkiluotoon rakennettava EPR-tyypin reaktori ja Ranskaan suunnitteilla oleva vastaavantyyppinen laitos.

Neljäs ydinreaktorisukupolvi on vasta kehitteillä. Sen toivotaan pystyvän hyödyntämään nykyvoimaloiden käytettyä ydinpolttoainetta energian tuotantoon. Tällöin loppusijoitettavaa ydinjätettä syntyisi vähemmän. Samalla pienenisi riski, että vaarallista radioaktiivista ainetta joutuu vääriin käsiin.

Neljännen sukupolven voimaloiden polttoaineeksi kaavaillaan muutakin kuin uraania. Yksi tutkittava vaihtoehto on torium, joka on vähemmän radioaktiivista kuin uraani ja jota esiintyy luonnossa huomattavasti enemmän.

1. sukupolvi

1950-luvun koereaktorit, kuten Obninskin laitos Venäjällä.

2. sukupolvi

Kaikki 1970-luvulla rakennetut reaktorit, esimerkiksi Barsebäckin voimala Ruotsissa. Niiden käyttöiäksi on laskettu 40 vuotta.

3. sukupolvi

Toisen polven reaktorien pohjalta rakennetut laitokset, joiden tehoa ja turvallisuutta on parannettu ja käyttöikää pidennetty. Uusimmista malleista käytetään numeroa III+.

4. sukupolvi

Kehitteillä olevat mallit, jotka tuottavat vähän jätettä ja käyttävät uusia polttoaineita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: