Olkiluoto

Tarvitaan paljon lisää ydinvoimaa

Uudet ydinvoimalat ovat turvallisempia, vakaampia ja tehokkaampia kuin vanhat. Olkiluodon kolmosreaktoria esitellään tulevaisuuden ratkaisuna.

maanantai 9. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

”Ihmiskunnan energian tarve kasvaa sitä mukaa kuin elintaso nousee yhä useammissa maissa. Ydinvoima ei ole yleisratkaisu, mutta sillä on yhä tärkeä osa maailman energianlähteiden kokonaisuudessa.”

Näin asetteli sanansa Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n väistyvä puheenjohtaja Mohamed El-Baradei puheessaan energiaministereille tänä vuonna.

44 uutta ydinvoimalaa

Eri puolilla maailmaa on rakenteilla 44 uutta ydinvoimalaa, ja suunnitteilla on vielä useampia. Monissa maissa ydinvoimaan suhtaudutaan kuitenkin hyvin varauksellisesti. Myös YK:n ilmastopaneelin asiantuntijat ovat silti esittäneet ydinenergian osuuden lisäämisen yhtenä keinona leikata ihmiskunnan hiilidioksidipäästöjä.

Asiantuntijat vakuuttavat, että uudet ydinvoimalat ovat monella tapaa parempia kuin vanhat. Niiden käyttöikä on 60 vuotta, kun nykylaitokset on suunniteltu toimimaan 40 vuotta. Lisäksi niiden reaktorit ovat tehokkaampia. Nykyreaktorit saavat uraanipolttoaineen energiasisällöstä irti vain muutaman prosentin. Esimerkkinä uuden sukupolven ydinvoimalasta on esitetty Olkiluotoon rakenteilla oleva kolmas reaktori, jota on kuvailtu maailman uudenaikaisimmaksi. 1?600 megawatin laitoksen on laskettu valmistuttuaan tuottavan sähköä kahden miljoonan ihmisen tarpeisiin.

Jätteet peruskallioon

Myös käytetyn ydinpolttoaineen varastointiongelman ratkaisuksi on esitetty Suomen – ja Ruotsin – mallia. Vaarallinen radioaktiivinen jäte on tarkoitus sijoittaa peruskallioon louhittaviin luoliin.

Olkiluoto construction

Ydinvoiman tulevaisuus

Nykyään maailmassa on käytössä 436 ydinreaktoria.

Ne tuottavat 16 prosenttia maailmassa kulutettavasta sähköstä. Monet laitoksista ovat niin vanhoja, että ne poistuvat käytöstä lähiaikoina. Toisaalta monissa maissa suunnitellaan uusia voimaloita. Arvioiden mukaan 25 vuoden päästä 20 prosenttia sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: