Magenn Power and Selsam

12 villiä tuulimyllyideaa

Tuulivoimala voi olla jotain aivan muuta kuin korkea masto, jonka päässä pyörivät roottorin lavat. Nykyään etsitään kiivaasti uusi tapoja tuulienergian valjastamiseksi.

tiistai 30. elokuuta 2011

Uusia tuulivoiman sovelluksia ovat muun muassa heliumtäytteiset generaattorikaasupallot, tuulta vangitsevat kevlarpurjeet ja tuulessa huojuvat hiilikuitutangot.

Tulevaisuuden tuulienergian asiantuntija, avaruustekniikan insinööri Mark D. Moore Nasan Langleyn tutkimuskeskuksesta on sitä mieltä, että uusien tuulihankkeiden suunnittelijoissa on sekä nerokkaita pioneereja että optimistisia onnenonkijoita.

Leijuvat tuulivoimalat kiinnostavat

”Kaikkea näkemäämme ei voi ottaa aivan vakavasti. Mutta monet tekevät todella uraauurtavaa työtä kehittäessään tekniikkaa, joka voi ratkaisevalla tavalla muuttaa mahdollisuuksia tuulienergian tuottamiseen”, Moore sanoo. Hän pitää esimerkiksi korkealla ilmakehässä toimivia laitteita erityisen kiinnostavina:

”Leijuvalla tuulivoimalalla on valtava potentiaali, koska tuulen nopeus on korkealla paljon suurempi ja vakaampi. Noustaessa 80:stä 500 metriin tuulen nopeus kasvaa vain 1,5–2-kertaiseksi, kun se 10?000 metrin korkeudessa on jo kymmenkertainen.”

Tutustu Tieteen Kuvalehden kokoamiin villeihin tuulivoimalaideoihin, joita voidaan hyödyntää tulevaisuuden energiaongelmien ratkaisemisessa.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: