Green network

Pienistä voimaloista suuri verkko

Laaja kansainvälinen sähkönjakeluverkko ratkaisisi sen uusiutuviin energiamuotoihin liittyvän perusongelman, että energiaa ei aina voida tuottaa kylliksi silloin, kun tarve on suurin.

maanantai 9. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

Kun verkossa olisi voimaloita laajalla alueella, jostakin päin olisi saatavilla sähköä jatkuvasti vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta.

Tuulivoima

Pohjois-Eurooppa sijaitsee länsituulten vyöhykkeellä, jossa tuulee usein, eniten talvella, jolloin myös energian tarve on suurin. Tuulivoimaloita on jo rakennettu runsaasti varsinkin rannikoille, ja lisää on tulossa.

Wind power

Vesivoima

Vesivoima on merkittävä energianlähde Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Skotlannissa ja Alppien ympäristössä. Nykyisin vesivoimalat joutuvat toimimaan ajoittain – varsinkin öisin – vajaatehoisesti.

Water power

Aurinkovoima

Saharassa ja suuressa osassa Lähi-itää paistetta riittää ympäri vuoden. Alueet ovat myös harvaan asuttuja. Aurinkopaneelit ja aurinkolämpövoimalat voisivat muuttaa aavikoille tulevan säteilyenergian sähköksi.

Solar power

Geoterminen energia

Joillakin tuliperäisillä alueilla käytetään jo nykyään maankuoren lämpöä sähkön tuotantoon. Geotermistä lämpöä on kuitenkin runsain mitoin laajemmaltikin, jos sitä haetaan esimerkiksi viiden kilometrin syvyydestä.

Geothermal power

Aalto- ja vuorovesienergia

Aaltojen ja vuorovesivirtojen liike-energiaa hyödynnetään vasta hyvin vähän sähköntuotannossa. Ensimmäiset kaupalliset voimalat ovat kuitenkin jo käytössä. Uusia kaavaillaan mm. Irlantiin, Britanniaan ja Portugaliin.

Wave power 2

Paljon mahdollisuuksia

Uusiutuvien energianlähteiden tuotantopotentiaali on valtava. Periaatteessa koko ihmiskunnan energiankulutus voitaisiin kattaa pelkästään tuulivoimalla. Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että tuulesta voitaisiin saada 40 kertaa niin paljon sähköä kuin maailmassa kulutetaan.

Toiset laskelmat ovat varovaisempia, mutta monet tutkijat uskovat, että 25 vuoden kuluttua 70 prosenttia sähköstä voisi tulla uusiutuvista lähteistä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: