Sugar cane plantation

Paljonko sokeriruo’osta saa etanolia?

Sokeriruo'osta voidaan tuottaa bioetanolia. Kuinka paljon sitä saadaan yhdestä ruo'osta?

tiistai 25. tammikuuta 2011

Sokeriruoko on erittäin nopeakasvuinen heinäkasvi. Se voi kasvaa jopa 2,5 senttiä vuorokaudessa, kunnes se saavuttaa enimmäispituutensa ja -paksuutensa. Suurimpien – jopa yli nelimetristen – sokeriruokojen läpimitta saattaa ylittää viisi senttiä. Viljelylajikkeet sisältävät yleensä 12–16 prosenttia sokeria, josta on mahdollista valmistaa polttoaineeksi sopivaa alkoholia.

Eri sokeriruokolajien sokeripitoisuus vaihtelee paljon, mutta keskimäärin yhdestä kasvista saadaan 170 grammaa sokeria. Sadan bioetanolilitran valmistamiseen tarvitaan noin tuhat vartta. Määrä vaatii 125–200 neliömetrin viljelyalan, sillä yhdelle neliömetrille sopii enintään kahdeksan sokeriruokoa.

Alkoholin energiatiheys on huomattavasti pienempi kuin bensiinin. Sataa etanolilitraa vastaava energiamäärä saadaan noin 66 bensiinilitrasta. Nykyään tutkitaankin mahdollisuuksia tehostaa sokeriruokoon perustuvaa bioetanolintuotantoa. Tavoitteena on saada tuhannesta kasvista 400 litraa alkoholia.

Sokeriruokoa viljellään eniten Brasiliassa. Siellä siitä on valmistettu raakaöljyä korvaavaa polttoainetta liikenteen tarpeisiin jo 1970-luvulta lähtien.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: