House decorated with christmas lights

Näkeekö joulun avaruudesta?

Jouluna kaikkialla on valoja ja kynttilöitä. Onko niitä niin paljon, että maapallo näyttää jouluna avaruudesta erilaiselta kuin muulloin?

torstai 9. joulukuuta 2010 teksti Lars Thomas

Kaduilla ja kodeissa palavat valot joulun aikaan. Kynttilöitä, valaistuja joulukuusia ja kaikenlaisia loistavia koristenauhoja on niin paljon, että voisi kuvitella niiden erottuvan myös avaruudesta katsottuna. Näyttääkö maapallo sitten erilaiselta joulun aikaan? Vastaus on yksinkertaisesti ei.

Suurkaupungeista, moottoriteistä ja tehtaista heijastuu jo niin paljon valoa, että muutama jouluvalo enemmän tai vähemmän ei vaikuta sanottavasti valon kokonaismäärään. Satelliittikuvista on helposti nähtävissä, miten voimakkaasti etenkin Eurooppa ja Pohjois-Amerikan länsi- ja itärannikko loistavat yöaikaan, mutta näkymä on aina samankaltainen – se ei muutu jouluna normaalia valoisammaksi.

earth lights

Entä näkyykö joulu energiankulutuksessa? Tähän on jo hankalampaa vastata erityisesti pohjoisen pallonpuoliskon osalta, missä talvi jo muutenkin nostaa energiantarvetta. Jouluvalojen osuutta siitä on vaikeaa erottaa. Joulu kuitenkin aiheuttaa piikin energiankulutukseen joissakin paikoissa, erityisesti Yhdysvalloissa, missä on tapana varustaa koti sisältä ja ulkoa mahdollisimman monilla valonauhoilla ja loistavilla koristeilla. Tutkimusten mukaan innokkaimmilla koristelijoilla jouluvalaistus vie 20–25 prosenttia vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Lähteet: http://earthobservatory.nasa.gov http://tonto.eia.doe.gov www.energy.gov www.christmaslightsanddecorations.com

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: