National Ignition Facility

Millainen on tehokkain laser?

Millainen on maailman voimakkain laser ja mihin sitä käytetään?

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Lasereita on kahta päätyyppiä. Toinen lähettää tasaisesti voimakasta valoa, jolla voidaan esimerkiksi leikata metallia. Tällaisen laserin enimmäisteho on noin 100?000 wattia. Toinen taas tuottaa lyhyitä, erittäin voimakkaita sykäyksiä. Tehokkain tällainen laser on käytössä kalifornialaisessa Lawrence Livermoren kansallisen tutkimuslaitoksen koeyksikössä NIFissä eli National Ignition Facilityssä. Se valmistui viime vuonna seitsemän vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Samalla sen kustannusarvio oli ylittynyt lähes kymmenkertaisesti. Laser on kuitenkin lunastanut paikkansa tutkimusvälineiden joukossa.

NIFissä tutkitaan fuusioreaktiota. 192 voimakkaan laserin valo kohdistetaan deuteriumia ja tritiumia sisältävään pieneen kapseliin. Vaikka laserpulssi kestää vain kymmenen miljardisosasekuntia, sen energiamäärä vastaa yli tuhatkertaista kaikkien muiden Yhdysvaltojen alueiden sähkönkulutusta. Kokeissa syntyvä kuumuus ja paine auttavat selvittämään tähtien toimintaa ja fuusioreaktorin edellytyksiä.

192 laserin voima yltyy matkalla

NIF-koelaitoksessa on 192 laseria, joista lähtevä valo kulkee 1?500 metriä. Säteiden kokonaisenergiamäärä kasvaa eksponentiaalisesti joulen miljardisosasta neljäksi miljoonaksi jouleksi.

A: Päävahvistin B: Säteiden siirto C: Optinen kytkin D: Tehonvahvistin E: Säteiden siirto F: Laserjärjestelmä G: Viimeistelyoptiikka H: Kohdekammio

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: