Schneefernerhaus

Kylmyys ja ohut ilma hoikistavat

Rasvoissa on eroa – myös silloin, kun ne ovat omia. Kaikenikäisiltä ihmisiltä on löydetty vararavintona toimivan valkoisen rasvakudoksen lisäksi ruskeita rasvasoluja, jotka käyttävät tehokkaasti energiavarastoja. Niistä voi löytyä ratkaisu yhä paisuvaan lihavuusongelmaan.

torstai 24. maaliskuuta 2011

Mahaan ja lantiolle kertyneistä läskeistä voi päästä eroon ilman hikiliikuntaa ja tiukkaa dieettiä, kun panee elimistönsä rasvakudosta polttavat solut töihin. Tämä lähinnä laihdutusvalmistemainosten katteettomalta lupaukselta vaikuttava väite ei ole kuitenkaan ihan perusteeton, sillä useiden tutkimusten mukaan tätä ihmekudosta ei olekaan vain lapsilla ja nuorilla niin kuin tähän asti on oletettu.

Tutkijoiden kiinnostuksen kohteena on ollut niin sanottu ruskea rasva, jota esiintyy siis myös aikuisilla. Kyse on erikoisista rasvasoluista, joita on etenkin vastasyntyneillä runsaasti, jopa viisi prosenttia ruumiinpainosta. Aktiivinen ruskea rasva kuluttaa paljon energiaa.

Heidelbergissä toimivassa Saksan syöväntutkimuslaitoksessa aineenvaihduntaa tutkiva Stephan Herzig pitää ruskean rasvan avaamia näkymiä mielenkiintoisina painonhallinnan kannalta. Hiirikokeissa ruskean rasvakudoksen avulla on onnistuttu vähentämään liikapainoa, mutta vielä ei tiedetä, ovatko tulokset sovellettavissa ihmiseen. Jos ne ovat, laihduttaminen voi merkitä tulevaisuudessa aivan muuta kuin nykyään.

Energiavarasto menee harakoille

Kun ruoasta saatava energiamäärä ylittää kulutuksen, elimistö varastoi ylijäämän rasvasoluihin. Näin kasvava valkoinen rasvakudos toimii vararavintona. Koska ihminen selviää sen varassa jonkin aikaa syömättäkin, tällä normaalilla lihomisprosessilla on ollut suuri merkitys niin yksilöiden kuin lajinkin säilymiselle niukkoina aikoina. Nykyään prosessin tehokkuudesta on kuitenkin tullut monille ongelma: paino nousee liikaa.

Aikuisilla solisluun, selkärangan ja munuaisten ympäristössä sekä valkoisten rasvasolujen lomassa esiintyvällä ruskealla rasvalla on toisenlainen tehtävä. Se ei varsinaisesti varastoi energiaa. Herzigin mukaan ruskean rasvan valkoisesta rasvasta irrottama energia pikemminkin ”häviää taivaan tuuliin”. Vauvoilla ruskean rasvan on havaittu nostavan ruumiinlämpöä silloin, kun heitä palelee. Ruskea rasva saa ominaisvärinsä solujen voimaloista eli mitokondrioiksi kutsutuista soluhengityksestä huolehtivista soluelimistä. Ne sisältävät rautapitoisia proteiineja, jotka antavat rasvasoluille ruskehtavan sävyn.

Ruskean rasvan osuus pienenee iän myötä. Eniten sitä säilyy laihoilla naisilla, vähiten taas lihavilla miehillä. Tämäkin viittaa siihen, että ruskeat rasvasolut edistävät painonhallintaa. Vielä ei kuitenkaan tiedetä kovin tarkasti, paljonko aikuisilla ruskeaa rasvaa voi enimmillään olla. Missään tapauksessa määrä ei normaalisti riitä hillitsemään lihomista. Saksalaisen Bonnin yli-opiston farmakologian ja toksikologian laitoksen johtajan Alexander Pfeiferin mukaan 50 grammaa ruskeaa rasvaa auttaa pääsemään eroon viidestä kilosta valkoista rasvaa vuodessa – mutta vain siinä tapauksessa, että solut ovat aktiivisia. Siksi on alettu tutkia keinoja, joilla valkoinen rasvakudos saadaan muuttumaan ruskeaksi ja mitokondriot toimimaan entistä tehokkaammin.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: