Biofuel for airplanes

Biopolttoaineella ilmaan

Suuret matkustajakoneet lentävät levistä tai kasveista valmistetulla polttonesteellä.

keskiviikko 25. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

Tankin täytettä viljelmiltä

Sillä aikaa, kun lentoliikennettä muutetaan ilmastoystävällisemmäksi, voidaan siirtyä käyttämään biopolttoaineita. Toistaiseksi kasvipohjaisista polttoaineista on vasta vähän kokemusta eikä laajamittaisia kokeita ole tehty, mutta monet tutkijat uskovat, että ne voivat hyvin korvata lentopetrolin.

Tähänastisen tutkimuksen valossa näyttää siltä, että levistä tai öljypitoisista kasveista valmistettu polttoneste sopii hyvin suurten matkustajakoneiden voimanlähteeksi. Joiltain osin se on jopa parempaa kuin öljypohjainen polttoaine. Sen energiatiheys on suurempi, ja se kestää korkealla ilmakehässä vallitsevaa kylmyyttä.

Polttoainetta voidaan valmistaa monista öljykasveista, mutta koko lentoliikenteen tarpeiden tyydyttäminen vaatisi kaksi kertaa Ranskan kokoisen alan varaamisen vain niiden viljelyyn. Parempi vaihtoehto olisivat levät. Niiden kasvatus ei veisi peltomaata ruokakasvien viljelyltä. Jos laajamittainen levänkasvatus onnistuisi, biopolttoainetta voitaisiin tuottaa myös autoliikenteen tarpeisiin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: