solar collector

Aurinkopaneeli myötäilee auringon liikkeitä

Aurinkopaneeli toimii tehokkaimmin, kun auringonsäteet osuvat siihen suoraan. Siksi Siemens on kehittänyt Simatic S7-1200 -nimisen valvontajärjestelmän, joka säätää paneelin asentoa niin, että siihen osuu mahdollisimman paljon pystysuoria säteitä.

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Järjestelmän avulla paneeli voi seurata auringon liikkeitä kaikkina vuoden päivinä paneelin sijaintipaikasta riippumatta. Paneeli kääntyy erittäin tarkasti: suurin poikkeama optimaalisesta asennosta on 0,0003°.

Ohjelmisto on osin kehitetty Yhdysvaltojen hallituksen alaisessa Kansallisessa uusiutuvan energian laboratoriossa. Se perustuu tähtitieteellisten havaintojen, pituus- ja leveysasteiden sekä tarkkojen ajankohtien pohjalta tehtyihin laskelmiin.

Moottorit muuttavat ohjelmiston tiedot liikkeiksi, jotka säätävät paneelin asentoa tasaisin välein. Järjestelmä huolehtii myös siitä, etteivät vierekkäiset paneelit varjosta toisiaan aamulla ja illalla, kun aurinko on matalalla. Lisäksi järjestelmä voidaan ohjelmoida asettamaan paneeli sellaiseen kulmaan, että se on mahdollisimman hyvin suojassa myrskyltä, lumelta, sumulta ja ukkoselta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: