Wave machine

Aallot tuottavat sähköä maalla

Skotlannin rannikolla voileipägrillit pyörittävät turbiineja

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Uusin laite, jolla aaltojen energiaa otetaan talteen, muistuttaa solariumin ja voileipägrillin risteytystä. Skotlannin pohjoispuolella koekäytössä olevalla Oyster Wave Power -aaltovoimalalla on kuitenkin saatu hyviä tuloksia. Se kytkettiin sähköverkkoon marraskuussa 2009.

Oyster-voimalan perusperiaate on yksinkertaisuus. Tavoitteena oli rakentaa laite, joka kestää aaltojen voimaa ja kykenee tekemään saman liikkeen yhä uudelleen ja uudelleen. Voimalan suunnitellut Aquamarine Power -yritys pyrki minimoimaan voimalassa tarvittavat toiminnot.

Laite koostuu merenpohjaan ankkuroitavasta jalustasta ja aaltojen mukana liikkuvasta yläosasta. Yläosaan liitetty mäntä työntää sulje-tussa kierrossa olevaa vettä rannalla sijaitsevaan turbiiniin.

Tavoitteena aaltovoimalapuistot

Koska sähköä tuottava turbiini on maalla, laitteen optimaalinen sijoituspaikka on enintään 500 metrin päässä rannasta. Lyhyt etäisyys maalle helpottaa sekä varsinaisen laitteen että putkiston huoltoa ja vähentää merenkäynnin aiheuttamia vaurioita. Oyster-voimala toimii parhaiten noin kymmenen metrin syvyydessä. Rannikolla aallot eivät ole yhtä korkeita kuin avomerellä, mutta ne ovat niin voimakkaita, että niiden energiaa kannattaa hyödyntää.

Parhaillaan Aquamarine Power yhtiö kehittää uutta versiota aaltovoimalalaitteista. Tavoitteena on, että niitä asennetaan rannikoille aaltovoimalapuistoiksi, joiden teho olisi vähintään 100 megawattia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: