NB_u42 bikini

Bikinit puhdistavat öljyä merestä

Muodikas uima-asu käy ympäristötietoisille auringonpalvojille: sillä on mahdollista kerätä merestä öljyä ja muita myrkyllisiä aineita.

keskiviikko 14. lokakuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Usein bikineillä on vain kaksi tehtävää: ne peittävät sen, mitä on peitettävä, ja ne näyttävät hyviltä täyttäessään ensimmäistä tehtävää. Uusilla bikineillä on kuitenkin aivan uusikin tehtävä: ne imevät merestä öljyä.

Uutuusbikinit ovat Reshape-yrityksen käsialaa. Yritys on kehittänyt 3D-tulostettavan materiaalin, joka pystyy imemään itseensä öljyä ja myrkyllisiä aineita.

Materiaali on kierrätettävää ja vastuullista

Sponge-uimapukumateriaali on mahdollista kierrättää, ja se on valmistettu vastuullisesti. Uimapuvussa se hylkii vettä mutta samalla se myös imee ja varastoi itseensä öljyä. Reshape-yritys on nimennyt sen ”Spongeksi” (sieneksi) sen huikean imukyvyn vuoksi.

Video näyttää, miten bikinimateriaali imee vedestä öljyä.

Insinööriparin keksintö

Ympäristötietoisen keksinnön taustalla ovat kaksi tekniikan professoria, jotka ovat naimisissa keskenään. Materiaali on erittäin huokoista, ja se tehdään kuumennetusta sakkaroosista eli käytännössä taloussokerista.

Nanorakenteensa ansiosta materiaali pystyy imemään myrkyllisiä aineita, kuten öljyä.

Öljy vapautuu vasta tuhannessa asteessa

Materiaali varastoi aineita, jotka vapautuvat vasta, kun se kuumennetaan tuhatasteiseksi. Siihen asti öljy säilyy materiaalin sisimmissä huokosissa. Se ei siis pääse kosketuksiin ihon kanssa eikä siksi ole käyttäjälle haitallista.

Aluksi materiaalia kaavailtiin vain suurien öljyvahinkojen puhdistukseen, mutta muotoiluyritys Eray Carbajo keksi tarjota yksityishenkilöillekin tavan auttaa ympäristön hoidossa omalla tavallaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: