nb_u48 3D-print

Uusi 3D-tulostin mahtuu työpöydälle

3D-tulostimet ovat jo mullistaneet teollisuuden. Nyt saksalainen Dremel aikoo tuoda myyntiin edullisen 3D-tulostimen, joka ilmestyy varmasti heti monen muotoilijan ja käsityöläisen joululahjalistalle.

torstai 27. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Oletko rakentamassa kilpapyörää ja puuttuuko sinulta harmittavasti yksi taka-akselin prikka? Vai oletko keksinyt kirjatuen, joka toimii samalla kännykkätelineenä?

Prikka tai kirjatuki syntyvät helposti 3D-tulostimella ja kasalla muovijauhetta, mutta tähän saakka laitteet ovat olleet niin kalliita, että niitä ovat voineet hankkia lähinnä vain yritykset.

Nyt saksalainen työkalunvalmistaja Dremel, joka tunnetaan ehkä parhaiten harrastekäyttöön tarkoitetuista hiomalaitteistaan ja monitoimityökaluistaan, on kehittänyt pienikokoisen 3D-tulostimen, joka ei ole kovin kallis eikä hankala käyttää.

Saksalaisen Dremelin tuotekehittäjät ovat suunnitelleet työpöydälle ja kotiverstaaseen mahtuvan 3D-tulostimen. Kuva: Dremel.

Oma 3D-tulostin 800 eurolla

Dremelin tulostimien hinnat alkavat noin 800 eurosta.

Tulostimen mukana tulee tarvittava ohjelmisto sekä muun muassa arkkitehtien käyttämän AutoCAD-ohjelman kehittäjänä tunnetun Autodesk-yrityksen mallinnustyökaluja.

Mikroaaltouunin kokoinen 3D-tulostin

Dremel Idea Builder voidaan yhdistää sekä pc- että Mac-tietokoneeseen – ja se toimii myös ilman tietokonetta, jos valmis malli syötetään siihen muistikortilta.

Tulostimella voidaan tehdä esineitä, joiden enimmäismitat ovat 23 x 15 x 14 senttimetriä. Itse tulostin on isohkon mikroaaltouunin kokoinen.

3D-tulostin sulattaa jauhekerrokset yhteen

3D-tulostin tuottaa esineitä käytännössä kovettamalla niitä laserilla ohuista jauhekerroksista.

Teollisuudessa käytetyissä 3D-tulostimissa tulostusmateriaalina voidaan käyttää muovin lisäksi vaikka keramiikkaa ja titaania, mutta harrastetulostimiin käy toistaiseksi vain muovi.

Dremel Idea Builder pystyy tuottamaan esineitä jopa 100 mikrometrin eli 0,1 millimetrin tarkkuudella.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: