3d ear radio

3D-tulostus: Korvilla on oma antenni

Tutkijat ovat valmistaneet 3D-tulostuksen avulla korvan, johon sulautettu antenni pystyy vastaanottamaan ääntä kuin radio. Korva on esimerkki kyborgielimestä, jossa ihmisen biologinen rakenne täydentyy tekniikalla.

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Tulevaisuudessa radio ei välttämättä ole hyllyssä tai taskussa, sillä yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston tutkija Michael McAlpine on valmistanut 3D-tulostuksen avulla korvan, johon sulautettu antenni pystyy vastaanottamaan ääntä kuin radio.

Korva syntyi kolmesta eri tulostusaineesta: rustosoluista, joista muodostui elävä kudos, hopeananohiukkasista, jotka yhdistyivät antenniksi, ja silikonista, joka tuki virtapiiriä. Hopea johtaa sähköä, ja nanohiukkasina se sopii äärimmäisen joustavien virtapiirien valmistusaineeksi.

Korva kuuntelee Beethovenia

McAlpine valmisti kaksi korvaa, joista toinen oli toisen peilikuva. Hän yhdisti kummankin korvan antennin radiovastaanottimen kautta omaan kaiuttimeensa ja laitteeseen, joka rekisteröi korvien vastaanottamat radiosignaalit. Kun lähettimestä tuli Beethovenin Für Elise -pianoteos radioaaltoina, korvat kuulivat ja kaiuttimet toistivat sen ongelmitta.

Korva voi kuunnella radiota missä vaan

Korvat voidaan myös yhdistää suoraan sisäkorvan kuulohermoon samalla tekniikalla kuin nykyiset sisäkorvaistutteet. Näin 3D-korvan avulla voi kuunnella radiota missä ja milloin vain, sillä ympäristöön ei tule häiritseviä ääniä.

Kuuntele ja katso, miten tulostetut korvat kuuntelevat pianonsoittoa:

Lue lisää tulostetuista elimistä

Lue artikkeli Tieteen Kuvalehden numerosta 18/2013. Tilaajana voit myös ladata jutun itsellesi tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: