human ear in rat

3D-tulostus: Elin muotoutuu 3D-mallissa

3D-tulostimella voidaan luoda malli, johon siirretään eläviä soluja. Tämä valutapa mahdollistaa myös monimutkaisten elinten, kuten munuaisten, tuottamisen.

maanantai 25. marraskuuta 2013

Lääkäri Lawrence Bonassar yhdysvaltalaisesta Cornellin yliopistosta loi tänä vuonna kopion oman viisivuotiaan tyttärensä korvasta. Sitä varten tehtiin 3D-tulostimella muovimuotti, joka vastasi muodoltaan täydellisesti tytön korvaa. Malli täytettiin elävillä rustosoluilla ja notkealla sidekudoksella. Massa jähmettyi nopeasti korvaksi.

Rotta antoi loppusilauksen korvalle

Muotista esiin tullut elävä korva olisi voitu periaatteessa siirtää ihmiselle vaikka heti, eikä se olisi eronnut juuri aidosta esikuvastaan. Bonassar halusikin saada selville, säilyttääkö korva muotonsa ja pysyvätkö sen solut elossa sen jälkeen, kun se on asetettu paikalleen. Siksi hän siirsi korvan rotan kylkeen ihon alle.

Bonassar antoi korvan olla rotassa kolme kuukautta. Kun hän poisti sen, hän totesi sen rustottuneen lisää ja saaneen kehityksen ansiosta juuri oikeanlaista joustavuutta. Tarkastus osoitti korvan rakenteen normaaliksi, joten se voisi hyvinkin palvella tarkoitustaan. Menetelmälle tarvitaan vielä viranomaisten hyväksyntä.

Lue lisää her

Tulostettu muotti tuottaa soluista korvan

1. Potilaan terve korva kuvataan eri suunnista.

2. Tietokoneella luodaan korvan käänteinen 3D-malli.

3. Mallin pohjalta tulostetaan muovinen muotti.

4. Muottiin pannaan eläviä rusto- ja sidekudossoluja. Korva muotoutuu muutamassa tunnissa.

5. Korva poistetaan muotista ja siirretään rotan ihon alle rustottumaan lisää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: