3D-tulostin auttaa astronautteja avaruudessa

3D-tulostin on astronautin työkalupakki

ISS-avaruusasemalla astronautit tulostavat työkaluja ja varaosia 3D-tulostimella. Nyt aseman henkilökunnan ei enää tarvitse odottaa puuttuvia välineitä puolta vuotta.

tiistai 14. huhtikuuta 2015

3D-tulostin töissä ISS-asemalla

Jos Maata kiertävällä radalla tulee tarvetta hylsyavaimelle, sen voi tilata kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tehtaalta. Valikoimassa on melkein mitä tahansa muitakin työkaluja ja varaosia, kunhan ne voidaan tehdä muovista.

Työkalutehtaana toimii 3D-tulostin, joka on säädetty toimimaan painottomassa tilassa.

Yhdysvaltalaisen Made in Space -yhtiön valmistama tulostin otettiin käyttöön viime marraskuussa. Tähän asti se on tuottanut testimielessä varaosia itseensä, mutta nyt on nähnyt päivänvalon ensimmäinen tilaustuote: kymmenen senttiä pitkä hylsyavain, joka koostuu 104 muovikerroksesta.

3D-tulostin säästää aikaa

Avaruusasemalla tuotettu hylsyavain tuodaan Maahan testattavaksi, ja jos se vastaa laatuvaatimuksia, vastedes tarvittavat työkalut on mahdollista tuottaa avaruusasemalla.

Tähän asti työkalut ja varaosat niin kuin kaikki muutkin tarvikkeet on tuotu ISS:lle huoltolennoilla Maasta. Toisinaan puuttuvia tarvikkeita on jouduttu odottamaan kuukausia ja jopa vuosia.

3D-tulostin järkyttää teollisuutta

3D-tulostimella voidaan valmistaa hyvin monenlaisia esineitä. Tulostin saa aikaan vallankumouksen teollisuudessa, jolloin perinteisestä teollisuustuotannosta voi tulla vanhanaikaista. Lue lisää artikkelista:

3D-TULOSTIN AVARUUDESSA

Kun avaruusasemalla tarvitaan työkalua, jota ei ole saatavilla, Maassa laaditaan työkalun piirustukset ja lähetetään ne sähköisesti Maata kiertävälle radalle.

3D-tulostin tekee piirustusten mukaisen kappaleen muovikerroksista.

Napsauta 3D-avaruustulostimen kuva suuremmaksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: