nb_u36 grafik 3D-print

3D-tulostin selviämässä hypetyksestä

Uuteen tekniikkaan liitetään usein epärealistisia odotuksia. Jos odotukset eivät täyty, keksinnöt unohdetaan nopeasti. Gartner-markkinatutkimusyritys arvioi, että 3D-tulostimet ovat nyt pääsemässä ylös liiallisten odotusten suosta.

torstai 4. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Älykkäät robotit, kvanttitietokoneet, itseään ohjaavat autot, nanokirurgit. Siinä listaa lupaavista tekniikoista, jotka voivat helpottaa elämää tai jopa joskus pelastaa henkiäkin.

Valitettavasti kehitys kulkee useimmiten toiveita hitaammin, ja realistiset odotukset katoavat uusia keksintöjä verhoavaan liiallisten toiveiden hypetykseen.

Grafiikka esittää hypesyklin

Markkinatutkimusyritys Gartner on yrittänyt esittää ilmiön graafisesti eräänlaisena hypesyklinä.

Käyrä näyttää, mihin vaiheeseen eri keksintöjen kehitys sijoittuu idean, yliviritettyjen odotusten, pettymyksen, todellisuuteen havahtumisen ja toteutuneen tuotannon välillä.

Osa tekniikoista, joihin kohdistuu suuria odotuksia, on vielä 5–10 vuoden päässä menestyksestä, mutta 3D-tulostuksen ja äänentunnistuksen kohdalla näkymät ovat huomattavasti valoisammat.

Äänentunnistus on valmis

Gartnerin arvion mukaan kotitalouksille suunnatut 3D-tulostimet eivät vielä ole lunastaneet niille asetettuja odotuksia, mutta teollisuuden puolella menetelmä on jo laajalti käytössä.

Käyrällä parhaimmalla paikalla loistaa äänentunnistus, joka mahdollistaa sen, että eri laitteita voidaan aktivoida puheella.

Äänentunnistusta käytetään jo nyt muun muassa älypuhelimissa ja autoissa. Suhteellisen pitkän lämmittelyjakson jälkeen Gartner uskoo nyt, että tekniikka yleistyy arjessa pitkin harppauksin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: