Operation, kranie, 3d printer, teknologi

3D-tulostuksella tehty aivokoppa pelasti hengen

Uraauurtavassa leikkauksessa kuolemansairaan naisen aivokoppa korvattiin 3D-tulostimella valmistetulla muovijäljitelmällä.

tiistai 19. elokuuta 2014

Uraauurtava leikkaus

Alankomaalaisen Utrechtin yliopistosairaalan kirurgit tekivät nuorelle naispotilaalle uraauurtavan leikkauksen: he korvasivat luisen aivokopan 3D-tulostimella muovista valmistetulla jäljitelmällä. Vaikka operaatio oli poikkeuksellisen laaja, se sujui alusta loppuun suunnitelmien mukaan.

Kovaa päänsärkyä

Muovikallo oli 22-vuotiaan naisen pelastus, sillä harvinaisen sairauden takia hänen aivokoppansa paksuni. Normaalisti noin 1,5 senttiä paksut kalloluut olivat ehtineet naisen tapauksessa vahvistua läpimitaltaan jo lähes viisisenttisiksi, joten ne olivat alkaneet puristaa hänen aivojaan. Paine aiheutti muun muassa kovaa päänsärkyä, huononsi näköä ja heikensi kasvolihasten hallintaa.

3D-tulostin teki tarkan kopion

Muovikallo istui kuin valettu, koska se oli tarkasti oikean mittainen. Se perustui naisen aivokopasta tehtyyn kolmiulotteiseen malliin, jonka pohjalta 3D-tulostin valmisti sen laadukkaasti.

Tähän asti esimerkiksi liikenneonnettomuuden uhrien kallovaurioita on korjattu eräänlaisella sementillä. Uusi tapa tehdä varaosia sopii tähänkin tarkoitukseen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: