Skeleton of young boy

Stonehenge oli matkailukohde jo 3?500 vuotta sitten

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Teinipoika, joka kuoli 3?550 vuotta sitten ja haudattiin Boscombe Downiin kolmen kilometrin päähän Stonehengestä, oli lähtöisin Välimeren seudulta. Tämä käy ilmi pojan hampaista, sanoo Jane Evans Britannian geologisesta tutkimuslaitoksesta.

Evans on tutkinut erityisesti hampaiden kiilteen alkuaineita. Kun kiille kehittyy, siihen varastoituu alkuaineita ihmisen kasvuympäristöstä. Eri seuduilla alkuaineiden isotooppeja esiintyy eri suhteessa ja eri pitoisuuksina. Evans on päätellyt kiilteestä löytämiensä hapen ja strontiumin isotoopeista, missä poika oli viettänyt lapsuutensa.

amber necklace

Kiilteen sisältämien hapen isotooppien 16 ja 18 suhde osoittaa Evansin mukaan, että poika oli melko lämpimistä oloista. Pelkästään happi-isotooppien perusteella ei silti voi sulkea pois mahdollisuutta, että poika olisi kasvanut Englannissa, mutta kun otetaan huomioon strontiumisotooppien suhde, todisteet ovat vahvat. Vastaava strontiumisotooppijakauma on löydetty Pyreneiden niemimaan ja Välimeren rantaseutujen kallioista. Pojan kotimaaksi onkin arveltu Espanjaa, Ranskaa, Italiaa tai Kreikkaa.

Britanniassa löytö on tulkittu siten, että Stonehenge oli pronssikaudella tunnettu pyhiinvaelluspaikka, jonne tultiin eri puolilta Eurooppaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: