plane crash, Wilton Road

Lentäjän kertomus sai tukea esinelöydöistä

Saksa pommitti Lontoota syyskuusta 1940 toukokuuhun 1941. Ilmataistelut vaativat paljon uhreja. Tuhoutuneita koneita on yhä mahdollista löytää.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Historia kertoo

Vaikka Ray Holmes oli kokenut lentäjä, hän ei ollut Britannian ilmavoimissa joutunut kertaakaan yhtä tukalaan tilanteeseen kuin 15. syyskuuta 1940.

Saksalaiset pommittivat Lontoota useina aaltoina, eikä brittilentäjillä ollut juuri edellytyksiä pysäyttää massiivista hyökkäystä. Holmesin Hawker Hurricane -hävittäjä oli jo käytännössä aseeton, kun hän huomasi saksalaisen pommittajan lentävän Buckinghamin palatsin suuntaan.

Ray Holmes' plane battle

Holmes päätti yrittää pudottaa vihollisen törmäämällä siihen. Hän osui pommittajan peräosaan. Saksalaislentäjä pelastautui laukaisemalla heittoistuimensa ennen kuin kone iskeytyi maahan. Holmes oli toivonut hävittäjän säilyvän lentokunnossa, mutta hän totesi pian, että se ei pysynyt enää ilmassa. Holmes selvisi syöksystä hengistä. Lentokone sen sijaan hajosi törmäyksen voimasta kappaleiksi.

Ray Holmes

Arkeologia osoittaa

Holmes pääsi vuonna 2004 tutustumaan koneensa jäännöksiin. 13 vuotta sen osia etsinyt arkeologian harrastaja Christopher Bennett kaivoi esiin Hawker Hurricanen kappaleita Buckinghamin palatsin läheltä.Tärkein löytö oli moottori. Ohjaamosta oli jäljellä enää tuskin mitään, sillä rakenteet olivat hajonneet maassa lojuessaan. Bennettin avustajat löysivät kuitenkin aseiden ohjausyksikön, joka oli asetettu laukaisuasentoon.

Plane wreck from the blitz

Bennettin ryhmän työ on antanut lisävalaistusta kansallissosialistisen Saksan syksyllä 1940 aloittaman ilmahyökkäysjakson yksityiskohtiin sikäli, että Ray Holmesin omakohtaisina kokemuksina pidettävät asiat on voitu nyt dokumentoida löytöjen avulla.

Samantapaisia tutkimushankkeita on käynnissä useissa maanosissa. Sotilaskäytössä olleiden lentokoneiden jäännöksiä etsitään aktiivisesti.

Löydöt voivat tukea kertomuksia tapahtumien kulusta tai osoittaa vääriksi vallalla olevat käsitykset. Arkeologeja kiinnostavat esimerkiksi Yhdysvaltojen sotilaskoneonnettomuudet. Niissä kuolleiden noin 15?000 sotilaan viime hetkistä ei tiedetä vielä kaikkea.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: