London after the blitz

Arkeologit tutkivat Euroopan suurinta konfliktia

Toinen maailmansota tunnetaan jo perin pohjin. Jokainen taistelu, eri aseet ja kaikki ratkaisevasti tapahtumien kulkuun vaikuttaneet ihmiset on dokumentoitu laajasti. Niinpä totuus on saatu selville. Vai onko sittenkään?

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Osa tutkijoista katsoo, että työ on yhä kesken. Toiseen maailmansotaan liittyy poikkeuksellisen paljon uskomuksia ja arkoja asioita. Siksi historioitsijoiden on ollut vaikea erottaa totta tarusta, olipa kyse sitten eri valtioiden, ihmisryhmien tai yksilöiden teoista ja kokemuksista.

Vaikka elämästä vuosien 1939 ja 1945 välisenä aikana on kertomassa aina vain vähemmän ihmisiä, tapahtumien jättämiä jälkiä on yhä mahdollista löytää. Monet tutkijat pitävät juuri jäännöksiä puolueettomina tietolähteinä ja uskovat, että niihin perustuva objektiivinen tutkimus tuo uutta valoa yksittäisiin tapauksiin, tarkasteltiinpa niitä sitten siviiliväestön tai sotilaiden näkökulmasta.

Toinen maailmansota oli lähes koko ihmiskuntaa koskettava konflikti siitä huolimatta, että joissakin maanosissa sen suorat vaikutukset jäivät vähäisemmiksi kuin Euroopassa. Etenkin taisteluihin osallistuneissa maissa myös siviilien arki mullistui. Arkeologit uskovatkin, että kokonaiskuvasta saadaan tarkka vain kartoittamalla sotatapahtumien merkkejä myös taistelukenttien ulkopuolelta.

Taistelukentät kertovat vain osan totuudesta

Jotta tapausten merkitys tulisi ilmi koko laajuudessaan, tutkijat perehtyvät konkreettisiin todisteisiin, kuten alas ammuttujen lentokoneiden jäännöksiin, sota-alusten hylkyihin ja eri puolille maapalloa perustettujen vankileirien raunioihin. Kun aineisto analysoidaan, voidaan päästä aiemmista käsityksistä poikkeaviin tulkintoihin.

Nykyaikaisen muinaistieteen uusi sotahistoriallinen sovellustapa tunnetaan nimellä konfliktiarkeologia. Siinä käytetään hyväksi niin perinteisiä kaivausmenetelmiä kuin modernia tekniikkaakin. Esimerkiksi maatutkakuvien, kemiallisten analyysien ja tietokoneanimaatioiden avulla sodan todellisuudesta on mahdollista saada irti ennen tuntemattomia asioita.

Tavoitteena on karistaa tapauksista, jotka ovat värittyneet ihmisten mielissä, asenteelliset näkemykset ja päästä käsiksi aiheisiin, joita on syystä tai toisesta pidetty hankalina.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: