Children in London during ww2

Arkeologit kertovat arkipäivän historiaa

Toisen maailmansodan tutkiminen arkeologian keinoin on jo hyvässä vauhdissa. Alkuvaiheessa kartoitettiin perinteisillä menetelmillä erityisesti itse sotanäyttämöitä, mutta nykyään tutkijoita kiinnostavat vähintään yhtä paljon kotirintaman tapahtumat.

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Perinteisiä tutkimuskohteita ovat olleet rauniot sekä lentokoneiden ja laivojen hylyt. VIime aikoina katse on kuitenkin kääntynyt siihen historian osaan, joka vaatii varovaisuutta ja hienotunteisuutta, koska kokemukset ovat usein kipeitä tai jopa torjuttuja.

Kun huomion keskipisteenä on siviilien elämä sota-aikana, joudutaan menemään henkilökohtaisiin asioihin. Oman tarinansa voivat kertoa vaikkapa puutarhaan piilotetut aseet tai entiseen väestönsuojaan unohtuneet teen- tai kahvinkeittovehkeet.

Mielenkiintoisia ovat myös erilaiset sodanaikaiset leirit. Ainakin osa niistä pyrittiin pitämään salassa, mutta useimmiten ainakin seudun asukkaat saivat vihiä niiden olemassaolosta.

Tutkijoita kiinnostaa muun muassa se, missä määrin leirissä olijat ja paikallisväestö olivat tekemisissä toistensa kanssa. Esimerkiksi avustamiseen viittaa se, että leirin alueelta löytyy tavallisten kotitalouksien esineitä.

Maatutkat, kaikuluotaimet ja kamerat helpottavat kartoitustyötä. Erilaiset tietokonemallit taas tuovat tarkasteluun aivan uusia ulottuvuuksia. Kun löydöt pannaan oikeaan asiayhteyteensä, historia herää eloon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: