Ötzi reconstructed

Ötzi oli jäntevä lommoposki

Rikostekniikan keinoilla saatiin esiin jäämiehen kasvot.

maanantai 3. lokakuuta 2011

Ötziksi nimetty kivikauden mies kuoli 5?300 vuotta sitten, mutta hän jaksaa kiinnostaa tutkijoita yhä. Nyt on muun muassa tietokonekerroskuvauksen, röntgenkuvien ja dna- ja luuanalyysien avulla selvitetty, miltä Alpeilla kuollut paimen näytti.

Jäämiehenäkin tunnetun Ötzin löysi Etelä-Tirolissa Italian ja Itävallan rajaseudulla sijaitsevasta Ötzin laaksosta saksalainen pariskunta vuonna 1991. Jäätikössä säilyneen vainajan ulkoisen olemuksen ennallistivat alankomaalaisveljekset Adrie ja Alfons Kennis yhdistämällä oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tulokset nykytietoon siitä, miten reipas ulkoilmaelämä muokkaa ihmisen kasvojen ja käsien ihoa.

Mumified Ötzi

Alankomaalaistutkijoiden näkemyksen mukaan Ötzi oli kuollessaan 159-senttinen ja 50-kiloinen jäntevä mies, jolla oli ahavoituneet kasvot ja lommolle painuneet posket. Hänen viittansa hupusta löydetyistä karvoista on päätelty, että hänellä oli tummanruskea tukka ja parta. Uuden dna-analyysin mukaan myös hänen silmänsä olivat ruskeat eivätkä siniset kuten aiemmin oletettiin.

Koska Ötzi ilmeisesti päätti päivänsä saatuaan nuolen selkäänsä, tutkijat ovat antaneet hänelle takaa-ajetun ja pelokkaan ihmisen ilmeen.

reconstructing Ötzi

Aiemmissa kuvauksissa Ötzi on ollut pikemminkin itsevarma ja lähes ylimielinen. Adrie ja Alfons Kennis ovat kuvanneet Ötzin yläruumis paljaana, jotta hänen ruumiinrakenteensa tulee paremmin esiin. Todellisuudessa hän ei kuljeskellut Alppien lumisilla ja jäisillä rinteillä niin vähäpukeisena, vaan hänellä oli nahkasta tehdyt takki ja säärystimet sekä ruohosta punottu viitta.

Ötzi oli kuollessaan noin 45-vuotias. Hänen viimeisistä vaiheistaan on erilaisia käsityksiä. Toiset tutkijat uskovat, että hän oli pakomatkalla ja kuoli haavoituttuaan. Muun muassa Rooman esihistorian ja kansatieteen museon tutkija Luca Bondioli on sen sijaan esittänyt, että Ötzi haudattiin jäätikölle. Hän perustelee teoriaansa siitepölyanalyysillä.

Ötzin mahasta on löydetty kevätkukkien siitepölyä, kun taas häntä ympäröineessä jäässä oleva siitepöly on syyskesällä kukkivista kasveista, joten hän ehkä kuoli keväällä mutta hänet haudattiin vasta alkusyksystä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: