Neanderthal vs modern human, brains

Neandertalinihmisen aivot jäivät pitkulaisiksi

Neandertalilaislapsilla oli syntyessään pitkulaiset aivot, kuten nykyihmisen lapsilla. Lapsen varttuessa muoto säilyi, vaikka nykyihmisillä aivot muuttuivat.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Neandertalilaisilla oli yhtä suuret aivot kuin nykyihmisillä, ja he olivat älyllisesti kehittyneitä. Aivojen kehitys ensimmäisen elinvuoden aikana kuitenkin erosi ratkaisevasti nykyihmisestä. Siltä osin neadertalilaisilla oli enemmän yhtäläisyyksiä simpanssien kanssa.

Neandertalilaisilla oli syntyessään pitkulainen kallo kuten nykyihmisillä. Muoto helpottaa lapsen kulkua synnytyskanavassa. Nykyihmisen kallo ja aivot kuitenkin muotoutuvat ensimmäisen elinvuoden aikana pyöreämmiksi ja pysyvät sellaisina. Muutos tapahtuu ennen kaikkea päälakilohkossa, ohimolohkoissa ja pikkuaivoissa, osoittaa saksalaisen evoluutioantropologian Max Planck -instituutin tutkimus.

Neandertalinihmisen aivot pysyivät pitkulaisina samaan tapaan kuin nykysimpanssien. Tutkimuksessa todetaan, että syntymän jälkeinen aivojen muodonmuutos on voinut vaikuttaa nykyihmisen kykyyn kokea ja havainnoida ympäristöään. Osat, jotka kasvavat aivojen pyöristyessä ensimmäisenä elinvuonna, liittyvät muun muassa abstraktiseen ajatteluun. Aivojen muodon muuttuminen on voinut parantaa nykyihmisen älyllisiä kykyjä, mikä on ehkä antanut nykyihmiselle kilpailuedun neandertalilaisiin verrattuna.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: