Cave painting spain

Neandertalilaiset maalareina

Kivikauden ihmiset tekivät luolamaalauksia paljon oletettua aiemmin, sillä Espanjasta on löydetty ainakin 40 000 vuotta vanhaa luolataidetta.

torstai 29. marraskuuta 2012

Kivikauden ihmiset koristivat luoliaan seinämaalauksilla jo varhain. Mahdollisesti maalaustaiteen keksivät jo ennen nykyihmistä Euroopassa eläneet neandertalinihmiset.

Espanjalais-brittiläinen tutkijaryhmä on tutkinut uudella ajoitusmenetelmällä 11 espanjalaisen luolan seinämaalauksia. Mukana oli muun muassa Altamiran luola, jonka kalliomaalaukset ovat mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Kalliomaalausten päälle kehittyy luonnostaan ohut kalkkikerros, jonka sisältämän uraanin ja sen hajoamistuotteen toriumin määrästä voidaan päätellä, miten vanha alla oleva maalaus on.

Uuden ajoituksen mukaan jotkin maalaukset ovat vähintään 40 000 vuotta vanhoja. Jos iänmääritys on oikea, luolataide voisi olla neandertalilaisten tekoa. Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan usko, että neandertalinihmisestä oli vielä taiteilijaksi. Ensimmäiset nykyihmiset saapuivat Eurooppaan 45 000 vuotta sitten.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: