Olivatko neandertalilaiset älykkäitä?

Miten älykäs neandertalilainen oli?

Neandertalilainen eli neandertalinihminen kuvataan monesti nykyihmistä tyhmemmäksi. Se ei kuitenkaan nykytiedon valossa pidä paikkaansa. Miten älykkäitä neandertalinihmiset olivat?

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Tuoreimman tiedon valossa näyttää siltä, että neandertalinihmistä ei ole pidetty aiheettomasti toisena älykkäänä ihmislajina. Se näet muistutti henkiseltä suorituskyvyltään ja käyttäytymiseltään nykyihmistä.

Neandertalilainen harrasti taidetta

Neandertalilaisten hyvin kehittyneelle kulttuurille oli ominaista esimerkiksi vainajien hautaaminen, ruoan valmistaminen sekä työkalujen ja vaatteiden valmistaminen. Lisäksi he ilmaisivat itseään luovasti taiteen keinoin ja ilmeisesti käyttivät viestintään kieltä eli puhuivat.

Keskimääräistä älykkyysosamäärää voidaan vain arvella, mutta osa tutkijoista katsoo, että aivojen rakenne, perimä ja saavutukset paljastavat neandertalinihmisen kutakuinkin nykyihmisen kaltaiseksi älyköksi.

Sinäkin olet neandertalilainen

Nykyihminen ja neandertalinihminen elivät rinta rinnan ja pariutuivat keskenään. Siksi meidän kaikkien perimässämme on yhä pieni pala neandertalilaisten dna:ta. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: