Oldest footprint

Ihmisen askel ikuistui kiveen

Jo 1,5 miljoonaa vuotta sitten Keniassa käveli yksilöitä, jotka muistuttivat nykyihmistä anatomialtaan ja kävelytyyliltään.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Pohjois-Keniassa on löydetty Turkanajärven rannalta läheltä Ileretin kylää yli 30 kivettynyttä jalanjälkeä. Useiden yksilöiden jättämät jäljet ovat peräisin noin 1,5 miljoonan vuoden takaa eli hyvin keskeiseltä kaudelta ihmisen kehityshistoriassa: Homo-suvun kehityksen alkuajoilta.

Vielä ei osata sanoa varmasti, mikä ihmissuvun laji jalanjäljet on jättänyt. Bournemouthin yliopiston tutkijat Britanniasta, Rutgersin yliopiston tutkijat Yhdysvalloista ja Kenian kansallisten museoiden edustajat arvelevat niiden jättäjiksi joko Homo ergasteria tai Homo erectusta, jotka olivat kooltaan ja vartalonsa mittasuhteilta jo pitkälti nykyihmisen kaltaisia.

Jalanjäljet löytyivät kahdeksan metriä korkeasta kalliosta, joka oli muodostunut kivettyneistä sedimentteistä. Kerrostumat olivat syntyneet alueella virtaavien jokien tulviessa.

Jälkien jättäjä painoi saman verran kuin nykyihminen

Kalliossa oli kahdessa kerroksessa neljä askelsarjaa ja joitakin yksittäisiä painaumia. Kerroksilla on ikäeroa 10?000–20?000 vuotta. Muun muassa askelten pituudesta ja painon jakautumisesta jalkaterälle on pystytty päättelemään, että niiden jättäjät painoivat suurin piirtein saman verran ja kävelivät samaan tyyliin kuin nykyihminen. Tutkijat kiinnittivät huomiota myös siihen, että kävelijät näyttävät siirtäneen painoaan kantapäältä päkiälle ja isovarpaalle samoin kuin nykyihmiset. Jalassa oli myös korkea jalkaholvi kuten nykyisinkin.

Laser measurement of footprint

Nyt löytyneet jalanjäljet eroavat merkittävästi Tansaniasta löytyneistä ja ihmisen jonkin edeltäjän 3,75 miljoonaa sitten jättämistä niin sanotuista Laetolin jalanjäljistä. Laetolin kävelijällä ei esimerkiksi ole juuri ollut jalkaholvia. Painaumien jättäjän liikkumistapa on ollut alkeellisempi ja muistuttanut simpanssien kävelyä.

Pystyasentoon nousemista ja kahdella jalalla kävelemistä pidetään merkityksellisinä ihmisen kehitykselle, mutta tähän asti jalan anatomian muuttumisesta ajan mittaan on tiedetty vähän niukkojen fossiililöytöjen vuoksi. Tuore löytö on merkittävä, sillä se paikkaa aukkoja tiedoissa.

Matthew Bennett

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: