Whistle of bone

Huilu soi Saksassa jo 43?000 vuotta sitten

Maailman vanhimmat soittimet luultuakin vanhempia

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Musiikki kiehtoi ihmistä jo 42?000–43?000 vuotta sitten. Silloin Lounais-Saksan luolissa tehtiin säveltaidetta luusta kaiverretuilla huiluilla.

Varhaisimmat muusikot elivät Schwabenin alueella Juravuoristossa. Heidän huilunsa löytyivät Geissenklösterlen luolista 2008, ja ne julistettiin heti maailman vanhimmiksi soittimiksi. Nyt ne ovat saaneet entistä enemmän ikää. Aluksi ne arvioitiin 35?000 vuotta vanhoiksi, mutta Tübingenin yliopiston esihistorian professori Nicholas Conard kollegoineen on uusilla analyysimenetelmillä todennut ne 7?000–8?000 vuotta iäkkäämmiksi.

Mammutinluusta tehtyjä huiluja soittaneet ihmiset kuuluivat Aurignacin kulttuuriin, joka oli varhaisimpia nykyihmisen kulttuureja Euroopassa. Huilujen iänmääritys auttaa tarkentamaan tietoja siitä, milloin nykyihminen tuli Eurooppaan kilpailemaan neandertalinihmisen kanssa.

Aikaisemmin on oletettu, että Aurignacin kulttuurin ihmiset levittäytyivät Mustanmeren rannoilta Tonavaa pitkin länteen noin 40?000 vuotta sitten, kun Eurooppaa koetellut poikkeuksellisen kylmä kausi oli päättynyt. Huilulöytö osoittaa, että tulijat olivat ehtineet Lounais-Saksaan jo ennen kylmän kauden loppua. Todennäköisesti he tulivat Eurooppaan jääkauden keskellä vallinneen leudon välivaiheen aikana.

Nicholas John Conard

... on yhdysvaltalainen antropologi ja kemisti, joka nyt toimii Tübingenin yliopistossa Saksassa. Hän on tutkinut neandertalilaisten ja nykyihmisten historiaa ja taidetta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: