Balloon dolphin

Pullokuonoa edelsi pallopää

Alankomaalainen kalastaja poimi verkostaan luunkappaleen, joka osoittautui kuuluneen kaksi kolme miljoonaa vuotta sitten eläneelle delfiinille.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Nykydelfiinien yleisin laji on pullokuonodelfiini. 2–3 miljoonaa vuotta sitten Pohjanmeressä uiskenteli sen sukulainen, joka oli pikemminkin pallopäädelfiini. Rotterdamin luonnonhistoriallisen museon tutkijat ovat antaneet lajille nimen Platalearostrum hoekmani alankomaalaisen kalastajan Albert Hoekmanin mukaan, joka löysi sen kallon kappaleen verkostaan 2008.

Laahusnuottaan jääneessä kappaleessa oli osa leukaa. Yleensä tieteellistä lajikuvausta ei voida tehdä yhdestä luunpalasta, mutta tässä tapauksessa se paljasti niin erikoisen piirteen, että tutkijat tekivät poikkeuksen.

Bone from dolphin

Delfiinillä oli lyhyt leveä pallomainen kuono ja kuusi hammasta kummassakin leuassa. Koska lajista tunnetaan vain yksi yksilö, on mahdollista, että sillä oli jokin sairaus, joka aiheutti kallon epämuodostuman. Nykydelfiineillä ei kuitenkaan ole tavattu sellaista sairautta. Alankomaalaistutkijoiden mukaan pallopäädelfiini on ollut noin kuuden metrin pituinen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: