Mammoths

Mammutti: Kuvannus muutti kuvaa mammutista

Kun kaksi viime jääkaudella ikiroutaan hautautunutta mammuttia saatiin kerroskuvaukseen, tuloksena oli uusi käsitys muinaisnorsun anatomiasta.

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Mammutit kuvattiin Michiganin paleontologisessa museossa Yhdysvalloissa, mutta itse kuvauskohteet on löydetty Siperiasta: toinen, Ljubaksi nimetty, vuonna 2007 Jamalin niemimaalta Luoteis-Siperiasta ja toinen, Hroma, vuonna 2009 Hromajoen rannalta Itä-Siperiasta. Molemmat ovat muutaman kuukauden ikäisinä kuolleita poikasia.

Kuvaus tuotti useita yllätyksiä. Hroma, jota oli pidetty uroksena, osoittautuikin naaraaksi. Uloke, joka oli aikaisemmissa tutkimuksissa tulkittu siittimeksi, olikin häpykieli.

Toinen yllätys olivat mammuttien suuret munuaiset. Munuaisten tehtävänä on poistaa elimistöstä kuona-aineita ja siirtää niitä virtsaan. Isot munuaiset ilmeisesti tuottivat hyvin väkevää virtsaa, jolloin kuona-aineet poistuivat elimistöstä pienemmällä virtsamäärällä. Tällöin mammutti tuli toimeen vähemmällä juomisella, mikä helpotti elämää ympäristössä, jossa vettä esiintyi lähinnä lumena ja jäänä.

mammoth skeleton

Kolmannen yllätyksen tuottivat erot mammuttien luustossa. Ljuballa oli pidemmät eturaajat kuin Hromalla. Hromalla taas oli nähtävissä tulevien syöksyhampaiden aihiot, joita Ljuballa ei ollut. Hromalla oli myös leveämpi naama.

Erot voivat johtua siitä, että poikaset ovat eri populaatioista, jotka olivat vähitellen muotoutumassa kahdeksi eri lajiksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: