British gold

Metallinetsin paljasti kätkön

1?300 vuotta vanha kulta-aarre häikäisee koollaan ja laadullaan.

tiistai 5. tammikuuta 2010

Viisi kiloa kultaa ja toista kiloa hopeaa. Arkeologian harrastaja Terry Herbert löysi metallinpaljastimella melkoisen aarteen Keski-Englannissa sijaitsevasta Staffordshiren kreivikunnasta. Kysymyksessä on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä arkeologisista löydöistä Britanniassa.

Aarre koostuu 1?500 esineestä, joiden joukossa on niin kaiverruskuvioilla ja jalokivillä koristeltuja koruja kuin aseitakin. Esineistön arvellaan olevan peräisin seitsemänneltä tai kahdeksannelta vuosisadalta.

Upeasti koristeltuja aseita

Sen jälkeen, kun Herbert oli tehnyt jalometallilöydön ystävänsä pellolla, paikkaa alkoivat tutkia Birminghamin museon ja taidegallerian asiantuntijat. Aarre teki suuren vaikutuksen tutkijoihin – eikä pelkästään mittasuhteillaan. Monet esineet häikäisivät laadullaan. Ne olivat ilmeisesti kuuluneet anglosaksien Keski-Englantiin perustaman Mercian kuningaskunnan yläluokan jäsenille.

Oman lukunsa ansaitsisivat upeat miekannupit ja -kahvat. Granaateilla koristeltuja kultaisia nuppeja löytyi 83 ja kahvoja 71. Näin arvokkaita aseita tuskin oli muilla kuin rikkailla päälliköillä.

Tutkijoita on hämmästyttänyt myös oheinen kultanauha, johon on kirjoitettu latinaksi Raamatun lause: ”Kulje edellämme, Herra! Hajota vihollisesi, karkota vastustajat tieltäsi!”

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: