Vulcano dinosaur

Joukkotuho on iskenyt jo viidesti

Viisi kertaa maapallo on kokenut luonnonmullistuksen, joka oli lähellä tuhota kaiken elämän. Viisi kertaa elämä on kuitenkin noussut tuhkasta.

torstai 26. kesäkuuta 2014 teksti Antje Gerd Poulsen

Elämä kulkee omaa tuttua rataansa kunnes äkkiä koko maailma on liekkien vallassa. Viimeksi kuluneiden 450 miljoonan vuoden aikana maapallo on kokenut kaikkiaan viisi joukkotuhoa. Niissä ovat kuolleet sukupuuttoon niin hirmuliskot ja jättiläiskalat kuin kuorelliset mustekalatkin.

Tulivuorenpurkaus on ilmeisesti laukaissut kolme viidestä suuresta joukkotuhosta. Lisäksi näyttää siltä, että eri kerroilla katastrofia on kiihdyttänyt monen tekijän yhteisvaikutus.

Joukkotuho: Epäiltyjen lista on pitkä

Joukkotuhojen selvittäminen muistuttaa murhaa tutkivan etsivän työtä. Tapaukset ovat mutkikkaita, silminnäkijöitä ei ole ja murha-asekin on usein kadonnut.

Epäiltyjen luettelo sen sijaan on pitkä: asteroidi-iskut, kuolevista tähdistä tulleet gammasäteilypurkaukset, merenpinnan lasku tai nousu, hapan sade, happikato ja ilmastonmuutokset.

Lue artikkeli: Tuho on tullut jo viidesti

Haluatko lukea lisää joukkotuhoista, joista maapallon elämä on kerta kerran jälkeen selviytynyt? Voit lukea koko artikkelin Tieteen Kuvalehden numerosta 11/2014.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: