nb_u20 Treasure

Hylystä löytyi merirosvolegendan aarre

Arkeologit ovat löytäneet Madagaskarin edustalla lojuvasta hylystä 50 kiloa painavan hopeaharkon. Ilmeisesti harkko on osa kuuluisan merirosvokapteeni Kiddin aarretta.

tiistai 12. toukokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Yhdysvaltalainen meriarkeologi Barry Clifford on löytänyt Madagaskarin edustalta pienen St. Marien saaren luona makaavasta hylystä 50 kiloa hopeaa. Hylky on oletettavasti skotlantilaisen merirosvokapteenin William Kiddin Adventure Galley -alus, jolla legendaarinen kaappari purjehti 1600-luvun lopulla.

Merestä löytyy lisää aarteita

Clifford, joka on jo vuosikymmeniä etsinyt merirosvojen aarteita, uskoo, että hylystä voi löytyä lisää arvoesineitä. Metallinilmaisin on havainnut sieltä metallia, mutta hylky on niin pimeä, että on mahdotonta sanoa, mistä metallista on kyse.

Hylystä nostettu hopeaharkko on noin 40 senttiä pitkä, ja sen sivulla näkyy kaiverruksia. Tutkijat uskovat, että harkko on valettu Boliviassa 1600-luvun loppupuolella.

Rosvon ura alkoi laillisesti

Kapteeni Kidd toimi aluksi kaapparilaivan kapteenina kuninkaan luvalla. Kidd sai tehtäväkseen ryöstää brittilaivaston nimissä ranskalaisia laivoja Intian valtamerellä. Vähitellen Kiddin toiminta laajeni lain toiselle puolelle ja hänestä tuli merirosvo.

Kun Kidd oli vuonna 1698 ryöstänyt laivan, jossa oli runsaasti jalokiviä, kultaa, hopeaa ja aseita, hänet pidätettiin. Kidd sai tuomion, ja hänet hirtettiin vuonna 1701. Kapteeni Kiddiin on vuosien kuluessa liitetty monia tarinoita, sillä hänen ryöstösaaliitaan ei ole onnistuttu löytämään.

Madagaskar oli merirosvojen aluetta

Madagaskarin vesiltä voi löytyä merirosvojen aarteita, sillä alue oli merten kauhujen suosiossa 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa. Sieltä löytyi turvallisia satamia, jotka sijaitsivat lähellä suosittuja laivareittejä ja niillä arvolastissa seilaavia aluksia.

Kapteeni Kiddin vuonna 1698 kaappaaman Quedagh Merchant -aluksen löytyminen Dominikaanisen tasavallan vesiltä johti spekulaatioihin siitä, missä kaapparin aarteet sijaitsevat:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: